Modeketen Mexx failliet

Wikipedia
De Nederlandse modeketen en kledinggroothandel Mexx is vandaag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Dat heeft curator Frits Kemp van Fort Advocaten bevestigd. Hij hoopt dat een doorstart mogelijk is: "er hebben zich al twee buitenlandse kandidaat-overnemers gemeld." Mexx is internationaal actief. De keten heeft 315 winkels in Europa en stelt wereldwijd 1.500 man tewerk. Ook in België zijn er meerdere winkels.

Voorlopig blijven de winkels open, aldus de krant. "Ik zal de winkels vooralsnog openhouden, alleen al om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. We gaan doorstartkandidaten zoeken. Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk open blijven", aldus Frits Kemp, curator van de zaak.

Mexx telt in België volgens Antwerps BBTK-secretaris Benny Willems een honderdtal werknemers en een tiental eigen winkels. Voor hem is het faillissement niet meteen een verrassing, er waren recentelijk herstructureringen, al is hij wel verbaasd dat het zo snel kwam. Bovendien valt het faillissement net voor de eindejaarsperiode, die zeer belangrijk is voor de retailsector. "Er waren nu geen signalen, maar er was vroeger gezegd dat indien het niet beter zou gaan, het bedrijf drastische maatregelen zou nemen."

Impact

"Het laatste jaar waren er twee herstructureringen bij Mexx in België", aldus Willems. "Maar dat bleef altijd net binnen de perken, zodat het geen collectief ontslag werd." Zo verdwenen bij de twee herstructureringen eens een twintigtal en eens een tiental banen. Verschillende winkels werden reeds gesloten, of gingen door met zelfstandige uitbaters.

Wat de concrete impact zal zijn van de faling, kan de secretaris van de socialistische bediendebond nog niet zeggen, dat zou in de komende periode duidelijk moeten worden.

Naast het tiental winkels in ons land heeft Mexx "veel meer" zogenaamde 'shops in shop', bijvoorbeeld bij Inno. "De winkels binnen Inno functioneren vrij goed, maar het zijn de eigen winkels die minder goed draaien."

Zelf aangevraagd

Mexx heeft het faillissement zelf aangevraagd. Deels als gevolg van de al lang durende algehele malaise op de Europese retailmarkt, aldus curator Kemp. "Consumenten houden nog steeds de hand op de knip en kopen minder kleding. Daarbij komt dat de concurrentie groot is. Een vertraging in de betaling van een Russische keten aan de groothandelstak van Mexx deed de rest".

De omzet van het bedrijf liep al lange tijd terug. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. De groothandel was goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam.