Mislukte beursgang Belfius kost belastingbetaler 10 miljoen euro

*Belfius 

Waterloo 
Belgium 

AUGUST 10 2018 

pict. by Christophe Licoppe © Photo News
Photo News *Belfius Waterloo Belgium AUGUST 10 2018 pict. by Christophe Licoppe © Photo News
De voorbereidingen voor de beursgang van Belfius, die voorlopig niet doorgaat, hebben de belastingbetaler al zo'n 10 miljoen euro gekost. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De staatsbank Belfius heeft de voorbije maanden een beursgang voorbereid. De beursgang zou 20 miljoen euro kosten, een fractie van de potentiële opbrengst van 2 miljard, waarmee de staatsschuld kon worden afgebouwd. 

De helft daarvan is nu al uitgegeven. Het gaat om kosten voor advocaten, consultants en zakenbanken die de beursgang zouden begeleiden, ten laste van de regering, Belfius en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Die staatsholding bezit het belang in Belfius.

Begin deze week besliste de regering-Michel evenwel de beursgang uit te stellen. "Vanwege de marktomstandigheden", was de officiële uitleg. Door de problemen in Turkije en de handelsoorlog tussen de VS en China is het klimaat te onzeker om Belfius nu naar de beurs te brengen, luidde het oordeel van de regering.

Maar de doorslaggevende factor was het aan Belfius gekoppelde Arco-dossier en de harde opstelling van de raad van bestuur van Belfius daarin, blijkt uit een reconstructie die De Tijd maakte van de dagen voor de regeringsbeslissing van maandag.
177 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Serge Surmont

  Ronduit belachelijk, die criminelen willen Belgie helemaal kapot. ZONDER scrupules. Er zijn andere oplossingen!!!

 • Jan Standaert

  Dit is echt te grotesk voor woorden.

 • Chris Deckers

  Het zou mij niet verbazen dat de katholieke zuil via via ook nog een deel (of geheel) van deze nieuwe koek aan studiekosten en voorbereiding in hun gevulde kas slaan. 800.000 gedupeerden + familieleden en dichte vrienden mag geschat worden op 1,5 milj kiezers waarvan toch minstens een paar honderdduizend vaste cdv-stemmen waren. Deze molensteen hangt geheel terecht aan hun nek, hopelijk verzuipt de partij ermee.

 • HUGO COOLSAET

  Iedereen kent wel iemand die zijn spaarcenten in rook heeft zien opgaan. De verliezers waren gekend. Tegenover een verlies staat altijd iemand die winst heeft gemaakt en daar heeft men wereldwijd niet het minste onderzoek naar willen doen. Goed voor herhaling als de spaarpotjes weer goed gevuld zijn?

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, kan u even verduidelijken waarom Belfius plots ruim 8 miljard euro minder waard is en de reden waarom wij dit zouden bekostigen? Waarom zouden de rijke grote dames en heren hun kapitalen aanspreken om de gewone burgers van dit landje te vergoeden? Het zijn juist zij die sch**t hebben aan België en hun miljarden verplaatsen naar het buitenland vanwege financiële redenen.