Minister van Pensioenen Bacquelaine sabelt loonakkoord neer

Photo News
Federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verzet zich tegen het interprofessioneel akkoord dat de sociale partners eind februari bereikten. Hij kan zich niet vinden in drie pensioenmaatregelen die in het akkoord staan, zo schrijft hij in een brief aan de eerste minister die L'Echo kon inkijken. Premier Charles Michel neemt akte van de brief, meldt Belga. 

Bacquelaine is vooral ontevreden over de plannen van de sociale partners om het minimumpensioen voor mensen met een volledige loopbaan met 1 procent te verhogen en dat van mensen met een onvolledige loopbaan met ruim 2,4 procent. "Dit voorstel druist in tegen de wil van de regering en het parlement om de mensen die ondanks een volledige loopbaan maar recht hebben op een minimumpensioen, een 'sociale bonus' te geven", klinkt het.

De minister stelt in de plaats voor om de beide minimumpensioenen met eenzelfde percentage te verhogen.
Nog twee andere voorstellen uit het loonakkoord wijzigen volgens hem de pensioenregels.

Open Vld en N-VA hadden eerder al kritiek op het loonakkoord, en dan vooral op het luik brugpensioen ervan.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  als het over pensioen gaat breekt deze alles af ,zou beter zelf in pensioen gaan anders gaat deze maar tot zijn 75 werken op de band of in de bouw of op gelijk welke fabriek waar arbeid word verricht ,in plaats van op zijn lauweren te zitten en enkel zij n smoel te roeren over het werk van arbeiders ,gelijk die gasten kunt ge werken tot uw 90 ste zelf met een rollator,bwana

 • Gino Denil

  Geen verschil met iemand van die leeftijd die gewoon werkloos is, jan geens. Die vindt even goed niet gemakkelijk werk op die leeftijd. Het is immers werkloosheid met een bedrijfstoeslag. Die toeslag is het enige verschil. En die komt zowel de werkloze, de overheid als de samenleving ten goede. Door meer koopkracht, meer sociale bijdragen en meer belastinginkomsten. Wie er voor opdraait is enkel het bedrijf. Maar het is op zijn minst een compensatie voor de ook uitgeholde opzegvergoedingen.

 • jan geens

  @Gino Denil. Alleen iemand die met swt is gaat nooit nog gepast werk willen vinden. In veel gevallen gaat ie er zelfs op achteruit ( pensioen) als ie nog maar durft te willen werken . Dat is wel degelijk geen stelsel om iemand AAN de slag te helpen.

 • Fons Vos

  Wanneer worden de nieuwe cao akkoorden voor 2019 - 2020 eindelijk goed gekeurd.

 • Christian Alex

  De fantasie over pensioenen van de bevolking worden gevoed door de regering en in het bijzonder de ambtenaren zelf door de waarheid te verzwijgen.