Minister Crevits zoekt extra haventrafiek in Zuidoost-Azië

PHOTO_NEWS
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits trekt de volgende dagen naar Zuidoost-Azië, met als doel meer trafiek voor de Vlaamse havens aan te trekken. De minister bezoekt achtereenvolgens Vietnam en Singapore, twee landen met veel groeipotentieel. Crevits wordt vergezeld door de gedelegeerd bestuurders van de vier Vlaamse havens (Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge).

Met het bezoek wordt uitvoering gegeven aan het samenwerkingsakkoord Flanders Port Area dat dateert van april dit jaar. De bedoeling van dat akkoord was om met een dertigtal actiepunten de positie van de Vlaamse havens internationaal te versterken. Cruciaal daarbij is meer samenwerking tussen de vier spelers. Zo niet dreigt Vlaanderen nog meer containertrafiek kwijt te spelen aan het machtige Rotterdam.

In Ho Chi Minh, het vroegere Saigon, ligt de focus onder meer op contacten met vertegenwoordigers uit de zeevruchtenindustrie. In Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, heeft de Vlaams minister verschillende politieke contacten, onder meer met de Vietnamese ministers van Transport, Handel en Landbouw.

Ook in Singapore staan er politieke contacten op het programma en zijn er ontmoetingen met goederenbehandelaars en containerrederijen.

Groot potentieel
Crevits koos ervoor deze twee landen een bezoek te brengen, omdat ze op het vlak van haventrafiek over heel wat potentieel beschikken. Zo is Vietnam na China een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Met zijn kustlijn van maar liefst 3.000 kilometer zijn de ontwikkelingen op havengebied en baggerwerken - een Vlaamse specialiteit - enorm.

Singapore mag dan wel het kleinste land van Zuidoost-Azië zijn, het bezit wel de tweede grootste containerhaven ter wereld. Voor Vlaanderen is het in de regio ook de belangrijkste handelspartner.