Miljardendeal voor Warren Buffett

AP
Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van multimiljardair Warren Buffett, neemt Precision Castparts over. Dat maakten de partijen vandaag bekend. Dit weekend waren al geruchten over de transactie opgedoken.

Berkshire betaalt 235 dollar per aandeel in contanten en neemt ook de schuld van het bedrijf over. Daarmee wordt de transactie gewaardeerd op 37,2 miljard dollar (34 miljard euro). De prijs die Berkshire betaalt per aandeel ligt 21 procent boven de slotstand van Precision Castparts op Wall Street op vrijdag. Als gevolg van de daling van de olieprijzen heeft het aandeel in de afgelopen 12 maanden circa 17 procent aan waarde ingeleverd.

Precision Castparts is voornamelijk producent van vliegtuigonderdelen. Ook is het een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie en maakt het onderdelen voor elektriciteitscentrales. Er werken circa 30.000 mensen. General Electric, Boeing en Airbus behoren tot de klantenkring van de onderneming, die voor het lopende boekjaar tot en met maart een omzet van 10 tot 10,4 miljard dollar voorziet. Buffett zegt dat hij het werk van Precision Castparts al lang "bewondert".

Het is een van de grootste acquisities ooit voor het investeringsbedrijf van Buffett, dat circa 66 miljard dollar op de plank had liggen om overnames te financieren. Volgens Buffett zal van dat bedrag circa 23 miljard dollar worden gebruikt voor deze overname. Hij sloot niet uit dat er meer kleinere overnames zullen volgen.