Miljardenbod op bedrijf dat Omega Pharma kocht

Marc Coucke bezit na de verkoop van Omega Pharma aandelen in de Perrigo-groep.
BELGA Marc Coucke bezit na de verkoop van Omega Pharma aandelen in de Perrigo-groep.
De Amerikaanse farmareus Mylan heeft een bod uitgebracht op sectorgenoot Perrigo, eveneens Amerikaans en sinds kort eigenaar van Omega Pharma. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Mylan wil zo'n 205 dollar per aandeel betalen - in cash en Mylan-aandelen - voor Perrigo, wat de overnameprijs op 28,9 miljard dollar zou brengen. Die prijs ligt ongeveer een kwart boven de slotkoers die het aandeel afgelopen vrijdag liet noteren.

Dat is goed nieuws voor Marc Coucke: in de deal rond de verkoop van Omega Pharma verwierf hij immers 3,67 procent van de aandelen van Perrigo.

Gelijkaardige "cultuur en kernwaarden'

Het bod ligt dik 25 procent hoger dan de slotkoers van Perrigo afgelopen vrijdag. Nadat het nieuws over de overnameplannen bekendgeraakt was, schoot het aandeel-Perrigo meteen fors de hoogte in, zelfs even tot boven de biedprijs.

Mylan-topman Robert Coury stuurde een brief naar Perrigo-CEO Joseph Papa waarin hij de voordelen van een samensmelting opsomt. Hij ziet complementariteit en synergieën, en stelde vast dat beide bedrijven gelijkaardige "cultuur en kernwaarden" hanteren. Door het samensmelten van beide bedrijven ontstaat een gigant op de markt van generische medicijnen. De hele farmasector is trouwens druk aan het consolideren. Mylan kocht vorig jaar ook al de niet-Amerikaanse laboratoria van Abbott voor 5,3 miljard dollar.

"Belangrijke rol" voor Omega Pharma-management

Opmerkelijk is dat topman Coury in de brief aan Perrigo uitdrukkelijk vermeldt dat hij een "belangrijke rol" ziet in het fusiebedrijf voor leden van het managementteam van Omega Pharma van Coucke. Die laatste kan een gouden zaak doen met een overname door Mylan. Bij de verkoop van Omega Pharma verwierf de flamboyante zakenman 5,4 miljoen aandelen van Perrigo. In het huidige overnamebod zijn die ruim een miljard dollar waard.