Microsoft test weekend van drie dagen: productiviteit gaat er met 40% op vooruit

AP
In Japan heeft een experiment rond de werkuren voor opmerkelijke resultaten gezorgd. 2.300 personeelsleden van Microsoft mochten in augustus elke vrijdag thuis blijven, ze kregen er op die manier een extra weekenddag bij. Hoewel in totaal dus heel wat minder uren gepresteerd werden, ging de productiviteit er wél met 39,9 procent op vooruit.

De werknemers namen dankzij de nieuwe regel 25,4 procent minder verlof. Daarnaast drukten ze maar liefst 58,7 procent minder pagina’s af en werd ook nog eens 23,1 procent minder elektriciteit verbruikt.

Mooie besparingen dus voor het computerbedrijf, maar er hoort wel een belangrijke kanttekening bij. Japanners staan bekend om hun eindeloze vergadercultuur. Door daar stevig op te beknibbelen en ook meer virtuele samenkomsten te organiseren, ging de efficiëntie met een ruk de hoogte in. Een gelijkaardige test op een andere plek in de wereld zal dus niet automatisch tot even fantastische resultaten leiden. Japan scoort trouwens sowieso belabberd als het draait om efficiëntie en tevredenheid op het werk.

92% is voorstander
Maar de deelnemers aan het experiment lijken intussen wel overtuigd van het systeem. 92,1 procent gaf bijvoorbeeld aan gewonnen te zijn voor een vierdagenwerkweek. Al klonk er hier en daar toch nog een kritische noot door. “Dit zal niet voor elk bedrijf werken. Als je elke dag open moet zijn, zal je bijvoorbeeld meer personeel moeten aantrekken. En dan verlies je die financiële voordelen weer.” De Japanse tak van Microsoft is van plan om de regeling in de zomer nog eens in te voeren.

Het slotwoord is voor de Nederlandse econoom Robert Went. “Uit deze test blijkt toch dat het goed kan uitpakken als je je werknemers niet tot op het bot uitwringt.”
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Schepers

  Kwestie van mentaliteit, die niet overal dezelfde is..!

 • Gino Denil

  Zelfs al is die lichtjes gezakt. De productiviteit per uur per kop ligt in dit land nog altijd hoger dan in de andere Europese landen en zelfs in de wereld. Er wordt hier dus niet te veel geluierd, gesjoemeld en vergaderd. En doorgaans zijn het de werknemers die het werk doen en is het de baas die op kosten van het bedrijf duur gaat tafelen met de grote klanten.

 • medard albrechts

  ze kunnen misschien ook alles naar India transfers, zoals mijn bedrijf bezig is, die hebben ginder geen verlof, die durven niet staken, anders worden ze collectief ontslagen(zoals onlangs) die werken daar 7 op 7 acht a 9 uren per dag voor 600 euro per maand, dit willen de bedrijven allemaal, de uitbuiting komt terug, maar die worden ginder ook wel slimmer, maar dan is het voor ons te laat

 • Jean De Grande

  francinneke, ge vergeet nog de luie, achterbakse profiteurs die zichzelf werknemer noemen en altijd klaarstaan om te profiteren van elk kansje om niet te moeten werken en toch betaald te krijgen. Te lui om te werken, te laf om iets te proberen en te dom om een firma te leiden, maar ze moeten wel evenveel verdienen als de baas. Socialisme ten top.

 • Marie Vanakker

  @pieter de ryck en bij NVA willen ze dan weer een 7 dagen werkweek voor 1 dag loon .