Michel klopt zich op de borst over begroting die 2018 afsluit met 0,8 procent tekort: “Beste prestatie in de laatste tien jaar”

Premier Charles Michel (2e r.) met onder andere Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR).
BELGA Premier Charles Michel (2e r.) met onder andere Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR).
De begroting heeft vorig jaar afgesloten met een nominaal en structureel tekort van 0,79 procent van het bbp. Dat blijkt uit de definitieve begrotingscijfers die de regering donderdag heeft ontvangen. Premier Charles Michel en Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) benadrukken dat het tekort bij het begin van de legislatuur 3,1 procent bedroeg en dus met drie vierde is verlaagd.

"Zo'n prestatie heeft België in de laatste tien jaar niet meer neergezet, met andere woorden de periode voor de crisis", reageert premier Michel. "Deze sanering komt tot uiting in de drastische vermindering van ons nominale tekort, in de daling van onze schuld - terwijl deze sinds 2008 gestaag was toegenomen - en in de daling van onze uitgaven".

Wilmès benadrukt dat de verlaging van het tekort gepaard ging met een verlaging van de fiscale druk. "Het volstaat om te kijken naar de cijfers van het reëel beschikbaar inkomen: +1,8 procent in 2018 en tot +1,9 procent in 2019", aldus de liberale begrotingsminister. Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) volgen de bijdragen aan de sociale zekerheid de vooropgestelde koers. De uitkeringen voor werkzoekenden tonen een daling van 142 miljoen euro, terwijl de pensioenuitgaven met 96 miljoen euro stijgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Geen evenwicht meer

Zoals bekend had de regering-Michel bij haar aantreden de ambitie om weer met een begroting in evenwicht aan te knopen, maar liet ze die ambitie varen. Het is afwachten hoe de cijfers in 2019 zullen evolueren. De Nationale Bank waarschuwde eerder al dat een "one shot" vanaf dit jaar uitgewerkt zal zijn. Het gaat om de beslissing om bedrijven die te weinig voorafbetalingen doen op hun belastingen, zwaarder te belasten. Daardoor waren er in 2018 veel hogere voorafbetalingen. Een groot deel van die verbetering wordt als tijdelijk beschouwd en valt dus weg in de jaren nadien.

Bovendien valt af te wachten wat de invloed zal zijn van het regime van voorlopige twaalfden waaronder de regering werkt. Het valt ook niet uit te sluiten dat de vorming van een nieuwe regering na de verkiezingen van eind mei enkele maanden in beslag kan nemen. Ondertussen heeft de regering in lopende zaken maar weinig budgettaire manoeuvreerruimte. En dan zijn er nog onzekere factoren, zoals de invloed van de brexit.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vital verstraten

  Beste prestatie ?, hoezo, door de rente te verlagen en inflatie te creëren door geld bij te drukken uit het niets en zo van de 262 miljard spaargelden 2 procent te ontwaarden ?, dat ik dan een verlies 5, 24 miljard op kap van de burgers !. Wetende dat de besparingen voor 2/3 komen door minder rentelast dankzij de lage rente.

 • Hilde Peeters

  Ze zeggen altijd dat je moet vermijden schulden te hebben rekeningen op tijd betalen geen leningen alleen voor een huis. Volgens mij is dat bij de regering ook zo. Ze zijn de slechtste betalers van rekeningen en maken schulden met van ons verkregen inkomsten. Als ik zo leef zal ik rap bezoek krijgen en boetes.

 • hannes leo

  Dat het begrotingstekort is terug gebracht tot 0,8 % is een mooi resultaat. Een mooie prestatie voor de minister van financiën die tijdens de regeerperiode regelmatig werd neergesabeld door parlementsleden van de meerderheid. En dat het begrotingstekort niet werd terug gebracht tot 0% moet gezocht worden in het feit dat alle regeringspartijen er reeds vroeger voor kozen om dit niet te doen om de economische groei in gevaar te brengen.

 • Ghislain Geerts

  Ze zijn er nog niet wat zeiden ze in 2014 we zullen de begroting in evenwicht brengen het is niet gelukt voor mij zijn ze gebuisd. En met de verkiezingen in het verschiet is de campagne de goed nieuws show begonnen.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Als dit klopt en er is niets doorgeschoven naar volgende jaren moeten ze geen extra belastingen invoeren.