Michel Delbaere nieuwe Voka-voorzitter

Michel Delbaere is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van Voka. Dat heeft de werkgeversorganisatie vandaag bekendgemaakt. Delbaere is stichter en gedelegeerd bestuurder van de West-Vlaamse voedingsgroep Crop's.

Delbaere volgt Luc De Bruyckere op. Diens voorzitterschap loopt komende zomer af, na de statutair bepaalde termijn van drie jaar. Het is De Bruyckere, CEO van voedingsgroep Ter Beke, die Delbaere voordraagt als nieuwe voorzitter.

Daarvoor ging De Bruyckere niet over één nacht ijs. "Ik heb de voorbije maanden met meer dan veertig topondernemers gesproken. Die consultatieronde, in overleg met de erevoorzitters van Voka en de voorzitters van de Voka-Kamers van Koophandel, leidde uiteindelijk tot een consensus over de kandidatuur van Michel Delbaere", zo luidt het in een persbericht.

De kandidatuur van de West-Vlaming (59) wordt volgende week maandag voorgelegd aan de raad van bestuur van Voka. Het is de bedoeling dat Delbaere na de zomer het roer overneemt van De Bruyckere. Delbaere, vicevoorzitter bij Voka, wordt omschreven als een van de stille krachten achter de werkgeversorganisatie. "Geen tafelspringer."

Hij is stichter en gedelegeerd bestuurder van de West-Vlaamse voedingsgroep Crop's, uit Ooigem, bij Wielsbeke. Crop's is actief in de diepvriessector, met divisies fruit, groenten en maaltijden. Volgens de website draait Crop's een geconsolideerde omzet van 200 miljoen euro.