Michel: "Als Britten gezond verstand gebruiken blijven ze in de douane-unie"

Charles Michel met Theresa May.
Photo News Charles Michel met Theresa May.
Premier Charles Michel heeft vandaag in Londen met zijn Britse ambtgenote Theresa May van gedachten gewisseld over de moeizame onderhandelingen over de brexit. "Het gezond verstand zou zijn om in de douane-unie te blijven",  verklaarde de premier na afloop. 

Eind maart 2019 verlaten de Britten de Europese Unie. De onderhandelingen daarover naderen een cruciale fase. Dit najaar moeten beide partijen een juridisch akkoord over de boedelscheiding afhameren én een politieke verklaring opstellen over de toekomstige relaties. 

De conservatieve regering van May blijft echter worstelen met de Ierse grenskwestie. Hoe kan ze vermijden dat er tussen Noord-Ierland en Ierland opnieuw grenscontroles moeten ingevoerd worden als Groot-Brittannië uit de douane-unie stapt? 

"Kan niemand forceren"
"Het gezond verstand zou zijn om in de douane-unie te blijven. Dat is vandaag een rode lijn van het Verenigd Koninkrijk. We zullen de volgende weken zien in welke mate men kan bewegen in de richting van een oplossing", observeerde Michel. "Ik kan argumenten ontwikkelen, ik kan pleiten, maar ik kan niemand forceren." 

Michel beseft dat het vertrek uit de douane-unie een speerpunt van de brexiteers is. "Iedereen weet dat de soevereiniteit en de mogelijkheid om eigen handelsakkoorden te sluiten een belangrijk punt was in de campagne. Deze discussie heeft dan ook effect op een zeer belangrijke politieke kwestie hier." 

Photo News

Europese Commissie
De Europese Commissie voert de onderhandelingen met Londen. Het zijn echter de regeringsleiders die op het einde van de rit hun fiat moeten geven. Michel was naar Londen afgereisd om -in aanloop naar de belangrijke Europese toppen van juni en oktober- meer zicht te krijgen op de Britse standpunten en de achterliggende drijfveren. "Een goede kennis van de politieke situatie hier helpt ook om een positie in naam van België te verdedigen." 

"Stabiliteit bieden is cruciaal"
De premier herinnerde er nogmaals aan dat de gevolgen van de brexit, de douanekwestie en de toekomstige relaties van groot belang zijn voor België. Op vlak van handel en economie is Groot-Brittannië nu eenmaal een belangrijke partner. "Zo snel mogelijk rechtszekerheid en stabiliteit bieden is cruciaal. We delen die vaststelling met het Verenigd Koninkrijk, maar dat betekent dat we nog veel inspanningen moeten leveren in de onderhandelingen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen." 

Premier May belooft in de loop van de komende weken een witboek te presenteren. Dat lijvige document zou meer duidelijkheid moeten bieden over de relaties die de Britten na de brexit en na de overgangsperiode tot eind 2020 met het Europese vasteland willen onderhouden.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerry Cle

  Hoe het de Britten zal vergaan zal Michel worst wezen. Hij zit daar alleen om de huidige handel tussen België en VK te redden. Als ze uit de douane unie stappen moeten er namelijk nieuwe handelsakkoorden gemaakt worden en dat is niet met België maar met de EU. En die vertegenwoordigt niet de Belgische of Antwerpse belangen maar die van de gehele EU.

 • guido van der smissen

  Michel neem je besluit en stap op ,geen enkele kleine arbeider steunt je nog,loze beloften gratis btw voor de rijken en bedrijven en nu dit over Iran ,het is simpel Trump zegt gedaan en dan is het gedaan ongeacht wat jullie brabbellen

 • Dirk Kindt

  Wanneer volgen de andere E.U.-landen de titel "EXIT".

 • Carl Op de Beeck

  Als het mogelijk is uit de EU te stappen en toch binnen de douane-unie te blijven, dan zouden we dat ook beter doen. Dat gaat niet.

 • guido van der smissen

  TYpisch europese unie wat voor kinderen zijn dit bij europa uit unie grens hier en daar wijw europeanen staan voor niets en kunnen niets alleen ons belachelijk maken tegenover de USA ,Rusland,enz...,Michel en collegas horen thuis in de BLO