Met een fanfare in McDonald's voor meer loon

"We zijn meer waard! Geef ons 15 dollar per uur!'' In Manhattan, New York, kwamen gisteren honderden demonstranten samen om te protesteren tegen de lage lonen in de fastfoodbranche. De menigte marcheerde met een fanfare een filiaal van McDonald's binnen. Voor zover bekend verliep het protest vreedzaam. De boze medewerkers van ketens als Burger King en McDonald's willen al twee jaar dat hun lonen omhoog gaan.

Het protest voor meer loon voor fastfoodpersoneel breidde zich gisteren zich uit naar zo'n 190 steden in de VS. Er zijn kleine successen geboekt, onder andere in San Francisco en Seattle. Daar gingen de minimumlonen omhoog. Het minimumloon is nu voor velen niet meer dan 7,25 per uur, net genoeg voor een Big Mac-menu. 15 dollar is wat de aanhangers van Fight For $15-beweging eisen, ruim een verdubbeling van wat ze nu krijgen.

Drie banen
De protesten tegen de lage lonen begonnen in 2012. De afgelopen twee jaar werd in steeds meer steden in de VS het werk neergelegd, en later ook in andere landen zoals Japan en Groot-Brittannië. President Obama heeft gezegd dat hij de strijd voor een hoger minimumloon steunt. De demonstranten zeggen soms twee of zelfs drie banen nodig te hebben om normaal te kunnen leven.

De beweging heeft inmiddels medewerkers uit allerlei verschillende branches achter zich weten te krijgen, zoals vliegveldpersoneel, detailhandelmedewerkers en andere mensen die het minimumloon verdienen. Dat komt doordat de beweging zich niet alleen richt op fastfoodketens, zegt de directeur van het Centrum voor Studie en Werk van de universiteit van Californië, Nelson Lichtenstein tegen de BBC. "In plaats van alleen maar McDonald's te demoniseren, protesteren ze voor verhogingen van het minimumloon voor iedereen''.

Kritiek
Volgens McDonald's wordt de hoogte van lonen bepaald door franchisenemers, en niet door het moederbedrijf. Volgens McDonald's is 90 procent van de Amerikaanse McDonald's-restaurants eigendom van franchisenemers, die hun loonbeleid bepalen op basis van lokale en federale wetten.

Critici stellen dat een loonsverhoging tot ontslagen leidt. De fastfoodrestaurants zouden niet zoveel geld verdienen als de voorstanders van hogere lonen denken. Ook op social media zijn tegengeluiden te horen. "Meer fastfoodprotesten? 15 dollar per uur? Zijn ze gek geworden?'' zegt Charles. Twitteraar Sara: "In plaats van protesteren, ga online en solliciteer voor een echte baan waar je 15 dollar per uur mee verdient."

Protest voor een restaurant van Burger King.
Twitter: @FairMN Protest voor een restaurant van Burger King.