Melkprijs keldert tot laagste niveau sinds 2009

AP
De melkprijs is vandaag gezakt tot 21 cent per liter, het laagste niveau sinds 2009. Aanleiding voor de kelderende prijs is het onevenwicht tussen vraag en aanbod.

Milcobel - de grootste coöperatie van het land - maakte vandaag de melkprijs voor april bekend: 21 cent per liter, of een cent minder dan vorige maand. "Het gaat om het laagste niveau sinds 2009", aldus Roel Vaes, adviseur melkveehouderij bij de Boerenbond.

De melkprijs gaat al sinds eind 2014 in dalende lijn, als gevolg van een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Onder meer door het verdwijnen van de quota is de melkproductie enkel maar gestegen. Alleen al in 2015 is op de belangrijkste wereldmarkten (Europa, de VS, Nieuw-Zeeland, Australië) zes miljard liter extra gemolken. De vraag daarentegen hapert, door onder meer het Russisch embargo en de Chinese economie die minder hard groeit dan verwacht.

"Die lage prijs zorgt voor heel wat spanning op vele melkveebedrijven", luidt het bij de Boerenbond. Een melkveehouder moet gemiddeld 32 cent per liter krijgen om enkel uit de kosten te raken, dus zonder een cent te verdienen. "Zelfs bedrijven die het goed doen, krijgen het zo heel moeilijk", aldus Vaes. Verscheidene melkveebedrijven zijn intussen gestopt. "De kans op faillissementen is reëel."

België telt zo'n 8.000 melkveehouders, 50/50 verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen is wel goed voor zowat twee derde van het productievolume.

In Duitsland is de melkprijs gisteren voor het eerst onder de 20 cent per liter gezakt.