Meest invloedrijke olieman ontslagen

Saoedische koning schuift minister van Olie aan de kant

Ali al-Naimi bekleedde de functie al sinds 1995.
AFP Ali al-Naimi bekleedde de functie al sinds 1995.
De Saoedische minister van Olie, Ali al-Naimi, is vandaag per koninklijk decreet ontslagen. De minister was de meest invloedrijke man binnen de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen.

De koning van Saoedi-Arabië neemt zijn regering op de schop. Hij stelt nieuwe ministers aan en gaat ministeries herstructureren. Onder meer de ministers die over energie, olie en gezondheid gaan moeten hun biezen pakken. Zo vertrekt Ali al-Naimi, de minister van Energie sinds 1995. Ook komt er een nieuwe commissie die de cultuur van het land moet waarborgen.

In april kondigde de 80-jarige Salman een plan aan dat de afhankelijkheid van olie moet verminderen. Saoedi-Arabië wil zich transformeren van een luie, vrijwel geheel van de export van ruwe olie afhankelijke economie tot een dynamisch land dat voor minstens 60 procent leeft van de particuliere sector. Een reeks andere inkomstenbronnen dan olie moet de komende vijftien jaar worden aangeboord.

Naimi wordt opgevolgd door Khaled al-Faleh, die benoemd is tot minister van Energie, Industrie en Minerale Voorraden, volgens de beslissing van koning Salman. Hij voerde een grote herschikking van zijn regering door. Al-Faleh was ook al directeur van het staatsoliebedrijf Aramco en minister van Gezondheid.

De ontslagen minister bekleedde de post al sinds 1995. Hij zou al sinds begin dit jaar hebben laten weten dat hij op pensioen wou gaan, naar aanleiding van de ministeriële herschikking.

Ali Al-Naimi in 2014.
EPA Ali Al-Naimi in 2014.

Olieprijs

Een katalysator voor het plan is de forse daling van de wereldolieprijs. Die kelderde in 2014 van 110 dollar tot, inmiddels, 40 dollar per vat. Saoedi-Arabië had de voorgaande tien jaar de staatskas vanzelf zien volstromen, maar wordt nu geconfronteerd met sterk verminderde inkomsten. Om de lopende uitgaven te bekostigen, moest dit begrotingsjaar zelfs voor het eerst een greep worden gedaan in de schatkist.

In april ging de olieprijs hard onderuit na een mislukte olietop met zestien grote olielanden. De landen, waaronder Saoedi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie. Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

Koning Salman.
REUTERS Koning Salman.