Meest gehate man op internet verhoogde eerder drastisch prijs niermedicatie en bedrijf eist 65 miljoen van hem

cnbc
Hij werd op slag wereldberoemd om de verkeerde redenen, de CEO van Turing Pharmaceuticals. Martin Shkreli verhoogde de prijs van het belangrijke - door veel hiv-patiënten gebruikte - medicament Daraprim met maar liefst 5.000 procent. Blijkt nu dat hij eerder al iets soortgelijks uitprobeerde met een medicijn voor nierpatiënten. Bovendien zou hij het gezin van een ex-collega gestalkt en bedreigd hebben. "Monster, eikel, krapuul" zijn enkele van de scheldwoorden waarmee de inhalige Shkreli op het internet bedacht wordt.

In 2013 begon Shkreli, die toen CEO was van zijn eigen biofarmaceutische bedrijf Retrophin, zijn toenmalige collega Timothy Pierotti en diens familie lastig te vallen. Dat is inclusief Pierotti's vrouw, zijn bejaarde vader, zijn tienerdochters en andere familieleden. Waarom?

Kindjes op straat zetten
Een zakendeal liep fout en Shkreli beschuldigde Pierotti ervan 1,6 miljoen dollar van hem te hebben gestolen. Shkreli schreef zelfs een brief aan Pierotti's vrouw, waarin hij stelde alles in het werk te zullen stellen om zijn geld terug te krijgen en om het hele gezin Pierotti met kinderen en al op straat te laten zetten.

Shkreli zocht onder meer contact met Pierotti's zoon via sociale media. Om de man attent te maken op het feit dat zijn vader geld van hem had gestolen, inmiddels al 3 miljoen dollar. Volgens Timothy Pierotti hackte Shkreli verscheidene van zijn online accounts.

Man van 65 miljoen
In 2014 ontsloeg Retrophin Shkreli als CEO van zijn eigen bedrijf wegens "het herhaaldelijk verbreken van zijn getrouwheidsplicht aan Retrophin". Shkreli startte een nieuw farmaceutisch bedrijf op, Turing Pharmaceuticals. Retrophin spande een rechtszaak in tegen Shkreli, waarin het 65 miljoen dollar van hem eist. Het noemt Shkreli het "toonbeeld van de ontrouwe dienaar". Hij zou sinds 2012 en tot op het einde zijn macht misbruikt hebben om zichzelf te verrijken en om vorderingen van MSMB-beleggers te betalen (die hij had bedrogen).

Ook nierpatiënten dupe
Bij Retrophin had Shkreli de prijs van een medicament voor (jonge) nierpatiënten vertwintigvoudigd. Het ging om Thiola, dat in 1988 de goedkeuring kreeg van het FDA en dat gebruikt wordt voor mensen met cystinurie. Die ziekte krijg je al op jonge leeftijd. In de VS zijn er zo'n 20.000 patiënten door getroffen. Zij hadden geen alternatief voor Thiola en de prijs ging van 1,50 dollar per pilletje naar 30 dollar.

Met Daraprim deed Shkreli onlangs dus iets soortgelijks. Daar werd de prijs van één tabletje verhoogd van 13,50 dollar naar maar liefst 750 dollar. Na de hele heisa en alle bagger die Shkreli over zich heen kreeg - ook van bekende politici zoals Hillary Clinton - heeft Turing Pharmaceuticals aangekondigd de prijs niet zo drastisch te verhogen.