Meer Europees geld voor Vlaams-Nederlandse samenwerking

Europa investeert 94 miljoen euro in het grensoverschrijdend samenwerkingprogramma Interreg IV. Dat project stimuleert gezamenlijke projecten van Vlaamse en Nederlandse organisaties.

Sociaal-economische dossiers
Europees Commissaris voor regionaal beleid Danuta Hübner kondigde de financiële injectie aan op de startbijeenkomst van Interreg in Antwerpen. De nadruk van het samenwerkingsprogramma zal liggen op sociaal-economische dossiers. De Vlaamse en de Nederlandse overheid co-financieren het project. Daardoor komt het totale budget op 180 miljoen euro.

Subsidies
Interreg bestaat al sinds 1990. Vlaamse en Nederlandse provincies proberen met Europese steun samen te werken om economische vooruitgang te boeken. Ze kennen subsidies toe aan interessante initiatieven die beide regio's verder helpen. In het verleden steunden ze onder meer initiatieven van werkgeversorganisaties en cultuurcentra.

Innovatie
De vierde editie van Interreg bestrijkt de periode 2007-2013. Omdat de Europese financiering stijgt met 16 procent, hopen de betrokken provincies vooral op vlak van innovatie hun plaats in de wereld te versterken.

Duurzaamheid
Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens (Open VLD) benadrukte in haar toespraak het belang van duurzaamheid. "Interreg IV moet de ontwikkelingsdriehoek mens-milieu-economie altijd in het achterhoofd houden wanneer er beslissingen vallen over steun aan bepaalde projecten", zegt ze. De minister was net terug van een economische missie in Vancouver en Seattlen, waar ze naar eigen zeggen constant werd geconfronteerd met ecologisch ondernemen. "Vlaanderen kan in deze ontwikkeling een belangrijke rol spelen, en daar dragen samenwerkingen als Interreg toe bij."

Elkaar niet de duvel aandoen
De aanwezige provinciaal gedeputeerden verklaarden tot slot dat onderlinge concurrentie geen optie meer is. "Als je op de wereldkaart je duim op Vlaanderen en Nederland legt, zie je er niks meer van", zei één onder hen. " Elkaar de duvel aandoen zou enorm dom zijn en nadelig werken voor alle partijen." (belga/lb)

Vlaams economieminister Patricia Ceysens benadrukte het belang van duurzaamheid.
UNKNOWN Vlaams economieminister Patricia Ceysens benadrukte het belang van duurzaamheid.