Meer dan vijftig Vlaamse bedrijfsleiders pleiten voor fiscale ommezwaai

Ex-Dexia-topman Karel De Boeck.
Photo News Ex-Dexia-topman Karel De Boeck.
55 Vlaamse bedrijfsleiders hebben een open brief geschreven aan de Vlaamse en de federale politici. Daarin doen ze 36 voorstellen voor een beter beleid, waaronder een radicale hervorming van de fiscaliteit. Dat schrijft De Tijd. De brief is een initiatief van ex-Dexia-topman Karel De Boeck en Karel Cardoen, de ex-CEO van het autobedrijf Cardoen.

De voorstellen gaan over uiteenlopende thema's, zoals de arbeidsmarkt, het milieu, mobiliteit en justitie. Sommige liggen voor de hand, andere zijn op zijn minst verrassend te noemen. Zo pleiten de ondertekenaars voor een vlaktaks van "bijvoorbeeld" 20 procent. Dat houdt in dat alle particuliere vermogenswinsten - uit werk, aandelen, dividenden, verhuur of erfenissen - en de vennootschapswinsten tegen dat eenvormige tarief worden belast. Een belastingstelsel zonder achterpoortjes moet het einddoel zijn. "Fiscale optimalisatie is niet langer te tolereren", is in de brief te lezen.

De bedrijfsleiders pleiten voorts voor een vergroening van de fiscaliteit, onder meer via een vliegtuigtaks en hogere taksen op fossiele brandstoffen. Dat moet lagere lasten op arbeid mogelijk maken. Ook over migratie zijn er opmerkelijke voorstellen. Migranten zonder papieren moeten volgens hen meteen worden ingeschakeld op de arbeidsmarkt als ze een goede kans maken op een verblijfsvergunning. Voorts moet een studie aangeven "hoeveel migranten van welk 'type' (geloof, land van herkomst, opleiding) onze gemeenschap jaarlijks aankan zonder haar identiteit te verliezen.”

“Zoektocht naar eenvoud altijd aanwezig”

“De zoektocht naar meer eenvoud is bij bedrijfsleiders altijd aanwezig”, reageerde ontslagnemend Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De voormalige Voka-topman herinnerde zich ook voorstellen rond een vlaktaks. Ook de piste rond het afschaffen van subsidies en een lagere vennootschapsbelasting is een klassieker. Al wees hij er op dat de subsidies Vlaamse materie zijn en de vennootschapsbelasting federaal zit. “Subsidies afschaffen biedt geen garantie dat de vennootschapsbelasting omlaag gaat”, waarschuwde hij.

Sp.a steunt alvast het voorstel om alle vormen van inkomsten te belasten. “Wie vandaag zijn geld verdient met werk, moet tot de helft daarvan afgeven aan de staat terwijl meerwaarden uit aandelen en huurinkomsten onbelast blijven. Dat is niet langer uit te leggen”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. Hij steunt ook de piste om te snoeien in het oerwoud van subsidies, maar houdt wel vast aan progressieve tarieven, dus geen vlaktaks.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er zijn meer dan 55 Vlaamse bedrijfsleiders. Die andere leven wel al in de 21e eeuw. Met een één gemaakte Europese markt en een streven naar gelijke regels. De helft van de loontrekkenden betaalt trouwens maar 20% belastingen op hun belastbaar loon of minder. Die zouden dus opdraaien voor de belastingvermindering van de betere verdieners. En zouden vaak zelfs meer belastingen gaan betalen.

 • michel De Blay

  @Francinne Declerque. En de brandverzekering? Het immokantoor, de kosten aan keurigen van bv mazouttank? Wanbetaling (dan heb je nul inkomsten)??Het vervangen van de chauffageketel na 10-11-12 jaar ?Algemeen onderhoud kost minstens één maand huur dat men jaarlijks opzij moet zetten. Voor de verhuurder zijn er maar gem. acht maand huur die netto op zijn rekening komen. Uw reactie is er één van jalouzie, onwetendheid.( vooral het eerste) De beste stuurlui staan weer zoals gewoonlijk aan wal hé

 • raul mechelen

  Schaf ook de index af.zo stijgen onze prijzen niet, hogere lonen duurder leven. Ook index op woningen ouder 10 jaar afschaffen , al die pestbelastingen ook wegvegen

 • DIRK VAN DESSEL

  NOG meer hun zakken volladen met het rendement van werkerszweet ?

 • Inge Beullens

  Dus vliegtuigtaks, en nog erger, extra taksen op fossiele brandstoffen tegen verlagen taksen op arbeid. Maw, voordelen voor bedrijven die de werknemer weer eens mag ophoesten. Ik dacht het niet!