Meer dan 160 boerderijen geblokkeerd door rundertuberculose

Archiefbeeld.
THINKSTOCK Archiefbeeld.
Er zijn 167 boerderijen geblokkeerd nadat er rundertuberculose werd vastgesteld op een boerderij in het Limburgse Meeuwen. Aan dat cijfer zal de komende week niets meer veranderen, zegt Philippe Houdart van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag. "Pas op het einde van de maand zullen we over een goede stand van zaken beschikken", zegt Houdart.

De 167 geblokkeerde boerderijen kwamen in contact met de boerderij in Meeuwen waar de ziekte werd ontdekt. Daar worden momenteel testen uitgevoerd om te zien of de rundertuberculose er ook verspreid is. Zo niet, dan zal de blokkade opgeheven worden.

De boerderijen die niet rechtstreeks met de getroffen boerderij in contact kwamen, maar wel via de contactboerderijen, moeten binnen de 30 dagen getest zijn. "Pas op het einde van de maand zullen we over een goede stand van zaken beschikken", zegt Houdart.

De geblokkeerde bedrijven bevinden zich vooral in Limburg, maar het gaat ook over een aantal bedrijven in Antwerpen en Luik en een aantal in de rest van het land. Momenteel zijn enkel Vlaams- en Waals-Brabant nog niet getroffen, maar de kans is groot dat er ook daar bedrijven geblokkeerd zullen worden. De betrokken bedrijven moeten binnen de dertig dagen een tbc-test uitvoeren op hun dieren.

Bij het bedrijf waar de tuberculose werd ontdekt, worden alle koeien opgeruimd. "Moest er ook in andere bedrijven rundertuberculose ontdekt worden, is het mogelijk dat ook daar de dieren worden omgebracht, maar dat is ook niet zeker, aangezien die beslissing bijvoorbeeld ook afhangt van hoe erg de ziekte zich al ontwikkeld heeft", legt Houdart uit.

Ons land is sinds tien jaar "tuberculosevrij" verklaard, maar toch komen nog af en toe besmettingen voor. "In andere landen in Europa, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, komt de ziekte nog wel voor, en uiteraard hebben we contact met die gebieden. Hoewel alle runderen die aangekocht worden een tuberculinetest moeten ondergaan, glippen er af en toe wel eens besmette dieren door de mazen van het net. Een besmetting kan bovendien ook gebeuren via materiaal, zoals voertuigen." Rundertuberculose is bovendien niet te behandelen en landbouwers kunnen geen preventieve maatregelen nemen.

Houdart voegt nog toe dat in het verleden het merendeel van de besmettingen met tbc bij mensen via runderen gebeurde, maar dat dat risico in België vandaag minimaal is, omdat er bijna geen rauwe melk meer wordt gedronken en de dieren bovendien goed worden gecontroleerd.