Medtronic sluit in Opglabbeek: 380 banen op de tocht

Google Streetview
Medtronic, 's werelds grootste bedrijf in medische technologie, wil zijn distributiecentrum in Opglabbeek sluiten. Er staan ongeveer 380 banen op de tocht, zo melden directie en vakbonden.

In Opglabbeek is het Europese distributiecentrum gevestigd van een deel van de producten van Medtronic. Zo wordt van daaruit bijvoorbeeld allerhande apparatuur voor operaties verdeeld naar ziekenhuizen in heel Europa. Medtronic verkocht midden vorig jaar echter een deel van de producten aan een derde partij, en die heeft nu beslist de logistiek ervan in eigen handen te nemen, legt Marc Van Aperen van Medtronic uit. De distributie van de overige producten zal worden overgebracht naar een ander distributiecentrum van Medtronic, in Heerlen, in Nederlands Limburg. Dat zou ten vroegste in de tweede helft van dit jaar gebeuren.

Vandaag werd tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag aangekondigd in Opglabbeek. 

Niet geheel onverwacht

De aankondiging kwam hard aan bij de werknemers maar helemaal verrast waren ze niet, zo werd vernomen bij de vakbonden. "Het was absoluut geen leuke aankondiging", aldus Jos Van Hout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "De mensen reageerden uiteraard emotioneel, maar ze namen alles bij elkaar genomen het nieuws vrij rustig op." 

"Het kwam hard aan, maar het was niet geheel onverwacht", zegt ook Christel Evers van de socialistische transportarbeidersbond BTB-ABVV. Zowel de ochtend- als de namiddagploeg werd na de aankondiging naar huis gestuurd, maar de vakbondsvrouw verwacht dat ze maandag gewoon aan het werk zullen gaan.

Zo goed mogelijk sociaal plan

De twee vakbondsmensen hebben weinig hoop voor de site. "Het is duidelijk dat er geen mogelijkheid is tot doorstart in Opglabbeek", zegt de LBC'er. De onderhandelingen zullen dus vooral gaan over een goed sociaal plan voor de getroffen mensen. Een aantal zou mogelijk in Heerlen aan de slag kunnen, al moet er rekening worden gehouden met andere loon- en arbeidsvoorwaarden.

Op 19 februari zullen directie en vakbonden de informatie- en consultatieprocedure opstarten die is voorzien in de wet-Renault. Medtronic heeft in België nog een verkoopkantoor in Jette. Daar werken zowat 200 mensen. 
79 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raymond van der craen

  Simpel,laat al die mensen met SWT gaan wij zullen wel werken tot ons 67ste en de lasten voor bedrijven en onze belastingen verhogen en het SWT is betaald, zo deden onze bekwame ministers dit toch in het verleden met dit resultaat als gevolg. De loonkosten zijn te hoog geworden!

 • raf peeters

  Met dank aan de MR ,NVA regering en hun vele jobs ,jobs,jobs en tot slot jobs,deze regering maakt Belgie volledig kapot.Je kan de gebruiker zo plat belasten dat ie ook nog het hoog nodige koopt hè jongens ,daar al aan gedacht.

 • pietjes maaseik

  mede door de komst van gelukzoekers naar belgie zijn de belastingen boven gemiddeld gestegen. het gevolg is inderdaad dat bedrijven uitwijken naar naburige landen waar de lasten lager zijn. over 20 jaar zitten we hier in belgie met een leger geimporteerde hoogopgeleiden zonder werk en nog meer bedrijven die vertrokken zijn. met andere woorden :chaos!!

 • Erwin De Meyer

  De politiek moet héél dringend in eigen boezem kijken als ze nog iets willen redden van tewerkstelling hier. Ze zijn politieker voor hun leven , diegene die de economie moeten laten draaien niet. Zij leiden , de kapot belaste burgers lijden.

 • chris bogaerts

  @Jef Deckers dat is bij de socialisten ook zo verkiezings praatjes iedere keer het zelfde zoals altijd verdeel en heers..........Alleen bekoopt de gewone man het altijd.