Manpower: "Aanwerven van talent wordt steeds moeilijker"

Philippe Lacroix, managing director van Manpower België.
Philippe Lacroix, managing director van Manpower België.
De Belgische werkgevers zijn voor het vierde opeenvolgende kwartaal optimistisch over de tewerkstellingsvooruitzichten. De Vlaamse werkgevers melden de sterkste aanwervingsintenties (+5) in vergelijking met hun Brusselse (+3) en Waalse (+1) collega's, zo blijkt uit een bevraging van HR-dienstenleverancier ManpowerGroup bij 750 Belgische werkgevers. Het aanwerven van talent wordt volgens de ondervraagden wel steeds moeilijker.

"De Nationale Bank van België heeft in zijn jaarrapport de nadruk gelegd op de creatie van 66.000 nieuwe jobs in België in 2017 en deze tendens zou zich moeten doorzetten", zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup Belux. "Tegelijk stellen we vast dat het aanwerven van talenten steeds moeilijker wordt."
"Volgens de meest recente cijfers van Eurostat is het aantal vacante jobs in België in drie jaar tijd bijna verdubbeld tot 143.000 eenheden in het derde kwartaal van 2017. Gezien het tekort aan talent - dat de groei dreigt te vertragen - zullen het behoud van personeel, trainingen en het aantrekken van nieuwe talenten in de loop van dit jaar voor de werkgevers prioritair zijn", aldus Lacroix.

Personeelsuitbreiding

In zes van de tien bevraagde sectoren plannen de werkgevers in de loop van het volgende kwartaal een uitbreiding van hun personeel. Net als in het vorige kwartaal zijn het de werkgevers uit de sector Elektriciteit, gas en water (+11) die het meeste optimisme aan de dag leggen. De vooruitzichten zijn onzeker in de sector van de groot- en detailhandel (0), en licht negatief in de horeca (-1), de landbouw en visserij (-3), en de bouw (-4).
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • stavros kanakaris

  Fout! De HR-diensten, mensen die doorgaans moeten oordelen over kandidaten voor jobs waar ze zélf geen fluit van afweten, maken het voor gemotiveerde sollicitanten onmogelijk nog een job te vinden. Kieper de HR-snotneuzen op straat en laat ze zelf eens een echte job zoeken.

 • Ben Strubbe

  Van zodra je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, is talent hebben plots van geen tel meer en wordt de voorkeur gegeven aan aanmodderen of een veel jonger iemand zonder talent aanwerven.

 • Ivan Klemic

  Je hebt ook overal ervaring nodig, bedrijven zijn niet bereid werknemers zelf de vaardigheden voor de job aan te leren... Witte raven zijn nu eenmaal dun gezaaid!

 • vanessa ghesquiere

  Mss verlangen jullie te veel. Vroeger leerde ze je de job aan op het werk en nu moet je een diploma hebben en ervaring plus een auto

 • Hedwig Jacobs

  Het is niet aanwerven van talent dat moeilijker wordt het is het aanwerven van goedkope onderbetaalde arbeiders die moeilijker wordt altijd liegen en rond de pot draaien.