Lufthansa en Etihad doen vliegtuigonderhoud en catering samen

AFP
Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Etihad breiden hun samenwerking uit. Er zijn nieuwe commerciële afspraken gemaakt, onder meer over catering en vliegtuigonderhoud. Dat hebben de toplui van beide maatschappijen vandaag bekendgemaakt.

De twee luchtvaartgroepen hebben een deal ter waarde van 100 miljoen dollar ondertekend over catering. Concreet zal Lufthansa-cateringdochter LSG Sky gedurende vier jaar cateringdiensten verlenen aan Etihad in 16 steden in Europa, Azië en Amerika.

Daarnaast is ook een intentieverklaring ondertekend tussen Etihad Aviation Group en Lufthansa Technik om samenwerkings- of synergiemogelijkheden te verkennen rond onderhoud en herstellingen bij Etihad. Ook samenwerking op andere domeinen wordt nog bekeken.

Daarnaast verhuurt Etihad-dochter Air Berlin enkele tientallen overtollige vliegtuigen plus bemanning aan Lufthansa. Het merendeel van die toestellen zal worden ingezet door prijsvechter Eurowings, die daardoor in de gelegenheid is zijn vluchtaanbod snel uit te breiden.

"Partnerschappen vormen het hart van onze strategie en blijven fundamenteel voor ons om efficiënt en effectief te concurreren in een complexe en competitieve wereldmarkt", zegt James Hogan, CEO van Etihad. Lufthansa-topman Carsten Spohr verwacht dat de samenwerking "toegevoegde waarde kan opleveren voor klanten en aandeelhouders".

De twee luchtvaartmaatschappijen kondigden eerder al een codeshare-overeenkomst aan. Vanaf vandaag verkopen de maatschappijen tickets voor sommige van elkaars vluchten.