Luchtvaartsector: “2020 waarschijnlijk slechtste jaar uit de geschiedenis”

Vliegtuigen van Delta Airlines staan tijdelijk 'geparkeerd' door de coronacrisis.
REUTERS Vliegtuigen van Delta Airlines staan tijdelijk 'geparkeerd' door de coronacrisis.
De coronacrisis zadelt de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar waarschijnlijk op met een verliespost van in totaal dik 84 miljard dollar (zo’n 74 miljard euro). Dat heeft luchtvaartorganisatie IATA uitgerekend. Daarmee is 2020 waarschijnlijk het “slechtste jaar uit de geschiedenis van de luchtvaart".

IATA denkt dat de omzet van de luchtvaartbranche dit jaar de helft lager uitkomt op 419 miljard dollar, nu het vliegverkeer de afgelopen maanden bijna volledig inzakte. Voor heel dit jaar denkt de brancheorganisatie dat de wereldwijde vraag naar vluchten met 54,7 procent afneemt. De capaciteit die luchtvaartmaatschappijen hebben kan niet zo snel worden afgebouwd en daalt met 40,4 procent. Ook de kosten dalen minder hard dan de vraag.

Voor Europa rekent IATA op een verlies van 21,5 miljard dollar. De vraag naar vliegreizen daalt met 56,4 procent. Overheden moeten bijspringen om grote luchtvaartconcerns als Lufthansa en Air France-KLM overeind te houden.

Inmiddels proberen veel maatschappijen hun dienstregelingen weer geleidelijk te hervatten. Maar de prognoses voor herstel blijven somber. Ook voor 2021 rekent IATA nog op een verlies voor de luchtvaartbranche met nog altijd een lagere vraag. De omzet stijgt wel flink ten opzichte van dit jaar, maar komt nog ver uit onder het niveau van vorig jaar. De hogere schuldenlast die veel luchtvaartmaatschappijen door de crisis hebben, vormt bovendien een risico.

Lees ook:

“Onduidelijk wat ons nu te wachten staat”: personeel Swissport tast in het duister na aanvraag tot faillissement (+)

Gitzwarte dag voor Zaventem na pak ontslagen: wat staat luchthaven nog te wachten en welke gevolgen zijn er voor u? (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.