Luchthaven zag aantal reizigers met 29 procent dalen in maart na aanslagen

Brussels Airport heeft het aantal reizigers in maart met 29,1 procent zien dalen. De aanslagen van 22 maart wegen ook door op de kwartaalcijfers: -5,3 procent in de periode januari-maart. Dat meldt de koepel van luchthavens Airport Council International (ACI).

Volgens ACI bleef de impact van de terreuraanslagen in de vertrekhal van Zaventem en metrostation Maalbeek beperkt tot Brussels Airport zelf. "Deze hoofdzakelijke loakle/nationale impact zagen we ook in de nasleep van de terroristische aanslagen in november in Parijs", aldus ACI.

Net geen twee weken na de aanslagen vonden de eerste vluchten plaats op Zaventem. Voordien en ook de weken nadien weken luchtvaartmaatschappijen ook uit naar de regionale luchthavens en luchthavens in de buurlanden. Dankzij de gedeeltelijke ingebruikname van de vertrekhal begin mei, bovenop de tijdelijke check-instructuur, draait de luchthaven momenteel op ongeveer 80 procent van zijn capaciteit. De luchthaven wil in juni opnieuw aan 100 procent zitten.

Afgelopen zondag telde Brussels Airport 70.000 vertrekkende en aankomende passagiers. Dat is het hoogste aantal sinds de aanslagen van 22 maart.

De Europese luchthavens (EU) verwerkten het afgelopen kwartaal 8,2 procent meer passagiers. Het Nederlandse Schiphol zag met een stijging van 12,4 procent de op drie na grootste toename van het passagiersverkeer onder de grotere luchthavens, na Dublin, Barcelona en Kopenhagen. De groei van luchthavens buiten de EU pakte met 6,2 procent minder sterk uit.

Deze impact zagen we ook in de nasleep van de terroristische aanslagen in november in Parijs

ACI