Ga naar de mobiele website
^ Top

Luc Coene vindt nieuwe belastingen geen taboe: "Modale Belg lijdt nog geen pijn"

Voormalig gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene vindt dat de gemiddelde Belg nog wel wat extra belastingsdruk kan hebben.
BELGA Voormalig gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene vindt dat de gemiddelde Belg nog wel wat extra belastingsdruk kan hebben.
In een gesprek met De Morgen dat morgen verschijnt, pleit de liberale oud-gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene voor een grote belastinghervorming bij de begrotingscontrole. Nieuwe belastingen mogen daarbij geen taboe zijn. Daarvoor kijkt Coene naar alle Belgen, ook de grote vermogens. "Een vermogenswinstbelasting mag niet uitgesloten worden", stelt hij.

Volgens Coene erkent de regering de ernst van deze begrotingsoefening niet. Hij pleit daarom voor een grote belastinghervorming. Daarin kan een verlaging van de vennootschapsbelasting, een idee van minister van Financiën Van Overtveldt, passen. "Als je wacht tot de bedrijven wegtrekken, dan is het te laat. Het moet dus zo snel mogelijk gebeuren."

Opmerkelijk is dat in die grote belastinghervorming volgens Coene geen plaats meer is voor taboes. Zelfs een vermogenswinstbelasting kan passen in die hervorming. Nochtans is dit voorstel steeds op een veto van Open Vld gestoten.

Maar ook de gemiddelde burger kan volgens Coene nog meer bijdragen. "De statistieken tonen niet aan dat de gemiddelde Belg pijn lijdt. Daar zit nog rek op. Het inkomensverlies in reële termen is voorlopig minimaal", stelt hij in De Morgen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug