Luc Coene: "Met deze loonkost is het normaal dat werkgevers proberen te besparen op personeel"

"De Belgische loonkost behoort tot de hoogste in Europa, en tegelijk heeft ons land de minst actieve bevolking. Daar moet dringend iets aan gedaan worden." Dat zei Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, op de Franstalige radiozender RTL. Volgens Coene raakt de regering beter niet meer aan de indexsprong, maar is een tax shift onvermijdelijk.

Ons land heeft een veel te hoge loonkost, en daar moet iets aan gedaan worden, oordeelt Coene. Hij verwees naar de cijfers die Eurostat gisteren publiceerde. "De loonkost in België bedraagt 38 euro per uur in vergelijking met 35 in Frankrijk, 33 in Nederland 32 in Duitsland. Dat is een verschil tussen 10 en 15 procent. Dat is veel."

Vooral de combinatie met de hoge werkloosheid is dodelijk voor de economie, waarschuwt de gouverneur van de Nationale Bank. "Terwijl we een van de hoogste loonkosten hebben in Europa, zijn we tegelijk een van de landen met het laagste percentage werkende mensen. Dat is allemaal geen toeval. Als de loonkost zo hoog ligt, is het normaal dat werkgevers proberen besparen op personeel."

Als de loonkost zo hoog ligt, is het logisch dat werkgevers besparen op personeel en werkuren

Luc Coene, gouverneur Nationale Bank

Tax shift

En dus moet de loonkost omlaag. De indexsprong opnieuw op tafel leggen, vindt Coene geen goed idee. "Het is aan de regering om daarover te beslissen, maar ik zie niet in hoe we de concurrentiekracht van de bedrijven op een andere manier kunnen versterken dan met een indexsprong."

Een tax shift lijkt volgens Coene dan ook betere oplossing, al legt hij ook hier alle verantwoordelijkheid bij de regering. "Wat belangrijk is om vast te stellen, is dat arbeid erg zwaar belast wordt. De lasten kunnen herverdeeld worden, maar voor een lastenverhoging heeft ons land nog weinig marge."

Een vermogenswinstbelasting dan? "Dat houdt het risico in dat de inkomsten die de staat uit belastingen haalt, jaar op jaar erg kunnen schommelen. En ook dat is weer niet goed voor de economie."

Dat de loonkost moet worden aangepakt, is volgens Coene echter duidelijk. "De Belgische economie bevindt zich jaar na jaar in een dalende lijn. De werkloosheid blijft stijgen. Dat is niet langer houdbaar."

Arbeid wordt in België erg zwaar belast. De lasten kunnen herverdeeld worden, maar voor een lastenverhoging heeft ons land nog weinig marge

Luc Coene, gouverneur Nationale Bank