Luc Coene: "Ik vraag me af of een grexit niet beter was"

Luc Coene.
BELGA Luc Coene.
Luc Coene, eregouverneur bij de Nationale Bank, is er niet van overtuigd dat het akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers, dat gisteren werd gesloten, het beste is voor Griekenland. Een grexit zou de Griekse economie sneller doen herstellen, stelt Coene in De Tijd.

"Ik heb gemengde gevoelens. Ik heb serieuze vragen of dit de beste manier is om een oplossing te vinden voor Griekenland", zegt Coene in De Tijd. "De discussie gaat over de essentie van de monetaire unie. Primeert verantwoordelijkheid boven solidariteit of is solidariteit belangrijker dan verantwoordelijkheid? De zuiderse landen stellen solidariteit centraal. De noordelijke landen leggen het accent op verantwoordelijkheid. Een van de betrokkenen voelt zich niet goed bij dit akkoord", besluit hij, verwijzend naar Griekenland.

Volgens Coene zou een tijdelijke grexit misschien een betere oplossing zijn geweest. "Ik heb vragen over de implementatie van dit akkoord. Het is niet omdat iets in een Griekse wet staat dat die ook wordt uitgevoerd." Andere landen tonen aan dat het perfect mogelijk is om deel uit te maken van de Europese Unie zonder de euro te gebruiken, aldus Coene.

Bij een grexit zou de Griekse economie er in eerste instantie slechter vanaf komen, maar ze zou zich sneller herstellen. "Door de waardevermindering van de nieuwe munt kan je via een stijging van de export meer bereiken op een minder pijnlijke manier."

'Het is niet omdat iets in een Griekse wet staat dat die ook wordt uitgevoerd'

Luc Coene