Loonoverleg lijkt de nacht in te gaan: “Traag en moeilijk"

ABVV/FGTB-voorzitter Robert Verteneuil en Miranda Ulens, secretaris-generaal van de socialistische vakbond.
BELGA ABVV/FGTB-voorzitter Robert Verteneuil en Miranda Ulens, secretaris-generaal van de socialistische vakbond.
Vakbonden en werkgevers onderhandelen al sinds 09.00 uur vanmorgen over een loonakkoord voor dit en volgend jaar. Dat overleg verloopt "traag en moeilijk", klinkt het vanaf de onderhandelingstafel. Voorlopig is er nog steeds geen witte rook. Het overleg lijkt de nacht in te gaan.

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, proberen de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2019 en 2020 vast te leggen. Centraal daarin staat de loonnorm, die bepaalt met hoeveel de lonen de komende twee jaar mogen stijgen bovenop de index. De maximaal beschikbare marge, zo stelde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) eerder vast, bedraagt 1,1 procent. Dat is alvast iets hoger dan de 0,8 procent die eerst op tafel lag, maar wat voor de vakbonden te mager bleek. 

Een opslag van 1,1 procent, zo bleek bij aanvang van het overleg, lijkt voor de vakbonden wel verteerbaar. Dat zou inclusief de index voor dit en volgend jaar 4,54 procent meer loon geven.

Brugpensioen

De bonden willen evenwel meer dan enkel opslag. Ze sturen ook aan op een verhoging van de minimumlonen, met een euro per uur. Ze willen ook dat bepaalde groepen werknemers nog steeds kunnen genieten van een soepeler SWT- of brugpensioenregeling, idem voor de landingsbanen. De werkgevers zullen dan weer aansturen op een soepeler regeling van de overuren. En het budget van de welvaartsenveloppe - 716 miljoen euro op kruissnelheid - moet nog worden verdeeld.

Of en wanneer er een akkoord uit de bus komt, is niet duidelijk. Dat er nog steeds wordt onderhandeld, is alvast een goed teken. Maar dat overleg verloopt "traag en moeilijk", klinkt het weinig verrassend bij de onderhandelaars. Het lijkt erop dat het marathonoverleg tot een stuk in de nacht kan blijven duren. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • peter maas

    De vakbonden bij Van Hool laten zien hoe je actie moet voeren als er niets fatsoenlijk op tafel word gelegd door de werkgevers.Gewoon terug nationaal alles dicht.

  • Bob Boomer

    Loonoverleg verloopt “traag en moeilijk” Tja, wat wil je. De werkgevers zijn helemaal niet blij met de extra marge van 0,3% als gevolg v/d staking. Nu gaat de rem op alles boven de 8% en dus ook op alle extra. Zo kennen we de werkgevers !