Loon van 450.000 bedienden stijgt met 0,8 procent

Getty Images/iStockphoto
Meer dan 450.000 bedienden die deel uitmaken van paritair comité 200 -de grootste groep bedienden in ons land- zullen hun loon begin volgend jaar met 0,8 procent zien stijgen. Dat berekende HR-bedrijf Acerta, op basis van voorlopige gegevens. Het gaat om de jaarlijkse indexering, waarbij de lonen aangepast worden aan de levensduurte.

Het cijfer van 0,8 procent is nog maar een inschatting, gebaseerd op een voorlopig inflatiecijfer voor december, stelt Acerta. 

Maar nu al is zeker dat de indexering een pak lager ligt dan de voorbije jaren. Op januari 2019 gingen de lonen van de bedienden uit PC200 nog met 2,16 procent omhoog, het jaar voordien met 1,83 procent. In 2015 en 2016 was er amper indexering, met respectievelijk 0,03 procent en 0,43 procent.

Technisch gezien gaat het niet om opslag, maar om een aanpassing van de lonen aan de levensduurte. Voor de werkgevers betekent het wel een stijging van de totale loonkost. Maar doordat de inflatie in 2019 flink lager uitvalt, is dus ook de stijging beperkt. 

De indexering van de lonen in ons land verschilt van sector tot sector. Voor sommige sectoren gebeurt dat bijna maandelijks, voor anderen per kwartaal, halfjaar of jaar. Voor het merendeel van de loontrekkenden gebeurt dat in januari. Naast de bedienden van PC 200 -een kwart van alle bedienden in België uit verschillende sectoren- gaat het ook om de werknemers uit de voedingsnijverheid, de handel in voedingswaren, de primaire sector of arbeiders en bedienden in de horeca. Hoeveel hun loon in januari precies zal stijgen, is nog niet bekend.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  PC 201 is voor de zelfstandige kleinhandel. Inderdaad zo wat de slechtste die je kan hebben. Maar daar vallen niet de meeste bedienden onder. Wel nog grote bedrijven geweten die er in slaagden hun personeel te laten werken onder de voorwaarden van dat PC. Omdat dat het goedkoopste was met de slechtste voorwaarden voor de werknemers.

 • Peter Den Gamer

  MIJN loon als zelfstandige staat al 10 jaar stil en ik zou het zelf nog moeten verlagen omdat ik steeds minder klanten heb. Logisch ook, ze hebben geen centen meer. De belastingen stijgen op alles en als het geld op is kunnen ze het bij mij ook niet uitgeven. Net gehoord dat het vandaag in de hele gemeente stil is... bijna geen klanten in geen enkele winkel. Zegt dit niet genoeg?

 • Lucien Mertens

  Ach ja, bij "bedienden" kost dat lang niet zoveel woorden en zuchten dan bij "arbeiders" nietwaar...gelukkig hebben ze hier nog altijd dat onwaardige twee statuten systeem, enig in de wereld en in z'n discriminatie...en daar mag zeker "niet" aan geraakt worden. Het blijft een pure nationale schande...één waar België écht top in is!!!

 • Mia Verhulst

  En de poetshulpen moeten morgen staken om hun 1,1% nog te krijgen...

 • Alec Verbruggen

  nee de levensduurte stijgt niet voor iedereen. Rijk gespuis, roofondernemers steelzelfstandigen hun levensduurte daalt !