Loon inruilen voor andere voordelen wordt steeds populairder

Getty Images
De cafetariaplannen waarmee werknemers hun loonpakket flexibel kunnen invullen, winnen snel aan populariteit. Bij de hr-dienstverlener SD Worx, de grootste speler op de markt, stapten vorig jaar iets meer dan 19.000 werknemers in zo'n plan. Dat is de helft meer dan in 2017 en drie keer meer dan in 2015, schrijft De Tijd.

Bijna 59 procent van de werknemers met een Flex Income Plan, het cafetariaplan van SD Worx, koos vorig jaar voor vakantiedagen. Dat betekent dat ze de vakantiedagen die hun werkgever ter beschikking stelt niet (volledig) omruilen voor andere voordelen. Iets meer dan 38 procent opteerde er dan weer voor om zijn individueel pensioensparen, de zogenaamde derde pijler, te laten terugbetalen door de werkgever. 

Ook andere voordelen met een sociale insteek zijn populair. Zo kiest 26 procent van de werknemers voor extra kinderbijslag, een hospitalisatieverzekering voor familieleden (11 pct) of andere aanvullende gezondheidsverzekeringen (8 pct).

Door de cafetariaplannen krijgen werknemers meer keuze. Die kan fiscaal voordelig uitvallen omdat de gekozen voordelen vaak minder zwaar worden belast dan gewoon loon. De vakbonden waarschuwen er om die reden wel voor dat de sociale zekerheid -gefinancierd met belastinggeld- ondergraven wordt.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Tot er op pensioen gaan.

 • jan geens

  Maar blijkbaar niemand hier vraagt zich af of het wel zo normaal is , zo’n onteigeningstarief op toch vrij beperkte inkomens ? Pak de oorzaak aan ipv de symptomen ! Maar ja ... de zak is leeg !

 • GILLIS VAN LAETHEM

  Waarom worden al deze vluchtwegen niet belast als gewoon loon zoals meerderheid werkenden ? Alles wat men ontvangt zijn inkomsten en moeten zo belast worden maar zal nooit gebeuren .

 • peter colson

  Oude buren pochten in de jaren 90 ook met allerlei voordelen in natura die ze kregen van hun baas. Ondertussen zijn ze gepensioneerd. Het stoefen is gedaan want nu kunnen ze niet meer genieten van al dat lekkers en hun pensioentje van 1250 euro valt ook serieus tegen. Mij konden ze nooit verleiden met auto, tankkaart, laptop en dergelijke. Mijn pensioen ligt wel rond 1700 NETTO.

 • Carl Parker

  En je jeugd gelooft weer alles en kijk niet vooruit.