Loodzware en peperdure generator gezonken in haven van Antwerpen

Luchtfoto van de haven van Antwerpen. (Archieffoto)
PHOTO_NEWS Luchtfoto van de haven van Antwerpen. (Archieffoto)
In de Antwerpse haven is vorige week een erg dure en loodzware generator op de bodem van de dokken nabij kaai 734 beland nadat hij tijdens een transport door de firma Roll-It wegschoof en in het water viel. Het gevaarte ligt nog steeds op zowat 16 meter diepte en hoe het er weer kan uitgehaald worden, is voorlopig niet duidelijk. Volgens het Antwerpse Havenbedrijf is er momenteel geen hinder voor het scheepvaartverkeer aangezien de ligging van de generator duidelijk werd aangeduid met een boei.

Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, is niet bekend. Roll-It wenst voorlopig niet officieel over de zaak te communiceren aangezien de juiste toedracht nog volop onderzocht wordt. Het bedrijf spreekt zich ook niet uit over het gewicht en de waarde van de generator, maar uit goede bron werd intussen vernomen dat het om een exemplaar van zowat 345 ton zou gaan dat miljoenen euro's kost.

Het Havenbedrijf laat vandaag in ieder geval weten dat het de verantwoordelijkheid van de eigenaar is om de generator zo snel mogelijk uit het water te krijgen. Normaal gezien kan daarvoor indien nodig een beroep gedaan worden op kraanbok Brabo van het Havenbedrijf, maar die kan de komende weken uitzonderlijk niet gehuurd worden omdat men er herstellings- en onderhoudswerken aan uitvoert.

Het zou gaan om een exemplaar van zowat 345 ton dat miljoenen euro's kost