Liefst 3.500 kandidaten voor twaalf vacatures van luchtverkeersleider

BELGA
Er hebben zich de voorbije weken 3.500 mensen aangemeld voor een job als luchtverkeersleider bij Belgocontrol. Dat zijn er drie keer meer dan de beheerder van het Belgische luchtruim had verwacht. Slechts twaalf van hen zullen in september aan de tweejarige opleiding kunnen beginnen.

Belgocontrol lanceerde op 12 januari een aanwervingsprocedure voor luchtverkeersleiders, de eerste dergelijke procedure sinds 2010. De inschrijvingsperiode loopt vandaag om middernacht af.

Het bedrijf verwachtte 1.000 tot 1.200 geïnteresseerden, maar de strijd om de twaalf beschikbare plaatsen zal nog een pak heviger zijn, zo blijkt. "Nu al hebben zich 3.480 kandidaten gemeld en de verwachting is dat daar in de loop van de dag nog enkele tientallen geïnteresseerden bij zullen komen", meldt het bedrijf deze namiddag in een persbericht.

Acht op de tien kandidaten zijn mannen. Ruim de helft is Nederlandstalig, 37 procent is Franstalig en 8 procent is Engelstalig. De gemiddelde leeftijd bedraagt 28,8 jaar, en ongeveer de helft heeft een diploma hoger middelbaar onderwijs, de minimale vereiste. 

De lage diplomavereiste is volgens Belgocontrol een van de redenen van grote interesse. Daarnaast verwijst het naar "de lokroep van de luchtvaartsector" en het vooruitzicht op een betaalde opleiding. Sinds de vorige aanwervingsprocedure, in 2010, hadden ook al 8.000 mensen zich ingeschreven op een wachtlijst.

Begin maart gaat een uitgebreide selectieprocedure van start, met onder meer computertests, een gesprek met een psycholoog, een groepsevaluatie en een medisch onderzoek. In de loop van de maand juli zijn de twaalf "winnaars" bekend. Zij kunnen in september beginnen aan de tweejarige, betaalde opleiding. 

Wie de opleiding afrondt, kan aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende), met een loon van minstens 6.200 euro bruto. Daar staat wel iets tegenover. Het gaat immers niet om een nine-to-five-job: er wordt op de meeste luchthavens de klok rond gewerkt in verschillende shifts.

Bij Belgocontrol werken momenteel circa 270 luchtverkeersleiders. Zij bemannen niet alleen de controletorens, van waaruit landende en vertrekkende vliegtuigen begeleid worden, maar ook CANAC 2. Dat is het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet (8.000 meter) beheert.