Ga naar de mobiele website
^ Top

Liberty Global wil Telenet van de beurs halen

Photonews
Liberty Global, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Telenet, is van plan de resterende 50 procent op te kopen van Telenet dat het nog niet in zijn bezit heeft. Dat zegt het persbureau Bloomberg op basis van een goede bron. Telenet bevestigt het bod. Het aandeel van Telenet is om 10.30 uur 13 procent gestegen, tot bijna 35 euro. Het aandeel was eerst tijdelijk geschorst.

De raad van bestuur van Telenet is op de hoogte gebracht van het voornemen van Liberty Global om een vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod in contanten uit te brengen op alle aandelen die Liberty Global nog niet bezit.

35 euro per aandeel
Het bedrijf van John Malone biedt zo'n 35 euro per aandeel, goed voor 1,96 miljard euro in totaal, wat Telenet waardeert op bijna 4 miljard euro. De raad van bestuur van Telenet zal het bod bestuderen en analyseren. Liberty Global heeft nu al 50,04 procent van de aandelen in handen. Als Telenet het bod van Liberty Global aanvaardt, verdwijnt het aandeel van de beurs.

Essentieel onderdeel
Het Amerikaanse kabelbedrijf noemt Telenet "een van onze meest succesvolle activiteiten en een essentieel onderdeel van ons groeiend pan-Europees platform". Volgens Liberty-ceo Michael Fries toont het bod het engagement van Liberty tegenover de Belgische markt.

"Spijtig"
Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), vindt het spijtig dat een strategisch belangrijk bedrijf als Telenet in Amerikaanse handen dreigt te vallen. "Ik huiver hiervan", aldus Huybrechts. "Spijtig dat een bedrijf dat in Vlaanderen maatschappelijk belangrijk is, dat toekomstgericht is, integraal naar de VS gaat. Wat zijn de langetermijnplannen van Liberty?", vraagt de VFB-voorzitter zich af.

"Fair, maar niet genereus"
Een analist vindt de prijs fair, maar ook niet genereus. "De prijs van 35 euro die Liberty Global biedt is min of meer fair, aldus Gert De Mesure, analist voor de VFB. "Maar ook niet genereus." De Mesure wijst erop dat Liberty Global niet direct een controlepremie dient te betalen, omdat het concern al een controlebelang had. De waardering ligt in lijn met gelijkaardige buitenlandse kabelbedrijven. Volgens de VFB-analist heeft Telenet wel al heel wat potentieel opgebouwd, en zal de groei de komende jaren bijgevolg iets minder sterk zijn.

Meer over


Meld een bug