Exclusief voor abonnees

Lenen voor een huis wordt nu écht duurder: dit zijn de gevolgen voor uw lening én spaarboekje

al blijft de rente nog steeds laag

anp
Lenen voor een huis of appartement wordt dit jaar duurder. Marktleider BNP Paribas Fortis, dat één op de vier woonkredieten in ons land verstrekt, verwacht een stijging met 0,5%. "Door de onrust op de financiële markten zou het wel eens heel snel kunnen komen", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. Maar zelfs dan betaal je nog de helft minder dan tien jaar geleden. 

We horen het al een hele tijd: ooit moeten de erg goedkope leningen voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning weer omhoog. Voorlopig viel dat echter allemaal nog heel goed mee. "De langetermijnrente, die een referentie is voor de tarieven die de banken aanrekenen, schommelt al een hele tijd, maar telkens binnen een beperkte bandbreedte. In december doken de tarieven voor hypothecaire leningen nog naar hun laagste peil in een jaar", weet Kristof De Paepe van vergelijkingswebsite Spaargids.be.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  lenen is een huwelijkscontract tekenen met Voka.

 • Cooks Roy

  Ze gaan dat compenseren door de verwaarloze rente op ons geld helemaal af te schaffen.

 • Berza Flandra

  Wat is er? Jaar slecht begonnen voor banken. Dat men deze pump praat moet verkopen? Komt Batibouw eraan? Alsof rente veel gaat stijgen komende jaren.

 • marc mortier

  Eerst een deftige vergoeding voor het spaargeld/ Minimum de inflatiecorrectie.

 • Erhan Kocaman

  10yaar geleden kostten De woningen enzo... niet zo duur en was het geleende bedrag klein.!, Advies leven zonder lening en proberen sparen en kopen wat ye kunt dan ben ye gelukkiger leven is te koet voor al dat stress.