Lager dividend AB InBev kost staat 350 miljoen

Beeld ter illustratie, AB InBev.
REUTERS Beeld ter illustratie, AB InBev.
Doordat de brouwer AB InBev zijn dividend heeft gehalveerd tot een dikke 3,6 miljard euro, loopt de Belgische overheid 350 miljoen euro aan roerende voorheffing mis voor de begroting van 2019. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

Maandag bleek uit een rapport van het Monitoringcomité dat het gat in de federale begroting van 2019 oploopt tot bijna 7 miljard euro. Dat is het gevolg van de uitgaven in de sociale zekerheid die sneller stijgen dan verwacht en enkele inkomsten die tegenvallen. Zo liggen de opbrengsten uit de roerende voorheffing die moet worden betaald op dividenden en andere inkomsten uit kapitaal 690 miljoen euro lager dan verwacht.

"De daling is voor een gedeelte te verklaren door een lagere inning voor het dividend van één heel grote onderneming", staat in het rapport van het Monitoringcomité. Verschillende bronnen zeggen dat het gaat over het dividend van AB InBev, aldus De Tijd en L'Echo.

Vorig jaar leverde het dividend van AB InBev de staat 500 miljoen euro aan roerende voorheffing op, voor dit jaar rekende de overheid zelfs op 700 miljoen euro. De brouwer maakte in oktober van vorig jaar evenwel bekend dat hij het totaal aan uitbetaalde dividenden halveert van 7,27 miljard naar 3,63 miljard euro om zijn schulden sneller af te bouwen. Daardoor zal de overheid slecht 350 miljoen euro aan roerende voorheffing ophalen. 
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  De opstellers van de begroting worden geacht te weten dat dit "variabele" inkomsten zijn en die mag en kan je NOOIT verhogen in een volgende begroting. Het inkomstenverlies van btw, taksen en accijnzen op allerhande consumptiegoederen loopt nu al in de miljarden doordat steeds meer mensen over de grens hun boodschappen doen.

 • Ghijs Elvan

  AB Inbev heeft een aantal jaar geleden een overeenkomst gesloten om geen vennootschapsbelasting te betalen in België in ruil voor het spijzen van de schatkist via dividendinkomsten van overal ter wereld. Onrechtstreeks betaalde AB Inbev zo ongeveer €500 milj. per jaar of 11% van de wereldwijde winst, ook al werd die niet in België gerealiseerd. Ondanks deze overeenkomst besliste de fiscus onlangs om toch nog vennootschapsbelasting te gaan innen. Goed dat ze nu de fiscus een loer draaien.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Dat is dus het probleem al bezig met uitgeven (misschien al 500 mil) voor ze iets getrokken hebben zo loopt de staatsschuld maar hoger. Dit is hetzelfde als wij in de eerste zes maand reeds uitgeven wat wij misschien denken wat we in de laatste zes gaan trekken zonder na te denken wat er eventueel kan gebeuren (ongeval, zware kosten of ziekte )

 • etienne bies

  Paul Boutsen , neen de staat belegt niet in ABinbev.Men spreekt hier over roerende voorheffing , zijnde de belastingen die een aandeelhouder moet betalen op zijn coupon.(30 %)Dus hoe hoger de couponbetaling ( hoe meer een bedrijf uitdeelt aan de aandeelhouders ) hoe meer inkomsten voor de overheid......

 • Kenny Brusseel

  en alles afpakken van een gewone mens zelfs tot in de rechtbank, rijke of bedrijven kunnen een deel van de belastingen afdwingen maar een deel betalen ik ben nu bijna twee jaar aan het procederen en eindelijk in september ga ik de uitspraak van de rechtbank