Labour: "Nieuwe verkiezingen blijven prioriteit om impasse rond brexit te doorbreken”

Keir Starmer.
AFP Keir Starmer.
Labour, de grootste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk, zal blijven aandringen op nieuwe parlementsverkiezingen in een poging om de impasse rond de brexit te doorbreken. Dat heeft Keir Starmer, de schaduwminister voor de brexit, vandaag verklaard in een toespraak voor een centrumlinkse denktank.

De Britse premier Theresa May leed dinsdag in het Lagerhuis een zware nederlaag bij de stemming over haar brexitdeal. Het akkoord werd ook weggestemd door meer dan honderd leden van de Conservatieven. Een dag later wist May wel een vertrouwensstemming -uitgelokt door Labour- te overleven.

"De vertrouwensstemming van woensdag was nog maar het begin van onze inspanningen om tot algemene verkiezingen te komen. Het is niet het eindpunt", deelde Starmer mee. "Nieuwe verkiezingen zijn onze prioriteit, want het is de enige manier om de radicale verandering te brengen die dit land nodig heeft." De sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger beklemtoonde ook dat Labour geen steun kan geven aan de brexitdeal van May "of aan om het even welke licht aangepaste versie daarvan".

Het thema van de vervroegde verkiezingen leidt intussen tot heel wat speculatie. De krant ‘The Financial Times’ schrijft vandaag dat Theresa May met verschillende medewerkers een noodplan voor ‘snap elections’ zou hebben besproken. Drie ministers zouden ook verklaard hebben dat verkiezingen een "mogelijkheid" zijn. May ontkent de geruchten en zegt dat nieuwe verkiezingen "niet in het nationaal belang zijn".
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • HUGO COOLSAET

  De tafeldansers van weleer, die zogezegd het pad hebben geëffend om uit de EU te stappen, zijn natuurlijk heel vlug op de zijlijn gaan staan en kijken toe. Kritiek alom, alleen zij hebben geen enkele oplossing om de uitstap geordend te realiseren, alleen chaos. Met nieuwe verkiezingen zal "het britse volk" terug zijn "wil" kunnen kenbaar maken. Eens zien of de politiekers dan nog zo gesteld zijn op de democratische spelregels.

 • Fred Pauwels

  jan wuyts Het Britse volk is misleid voor een Brexit,en het pleps heeft gewonnen met de hakken over de sloot. Uiteindelijk zou niemand er beter van worden, en hopelijk krijgt het volk zijn verstand terug, en kan een doemscenario vermeden worden..

 • Frans Peeters

  De EU koe melken tot ze erbij omvalt, de andere EU burgers zullen wel betalen

 • Marc LInden

  ahahaha met ogen open afgrond in zoals vele Engelse automerken, computers en noem maar op totaal onbekwame politici, enige kwaliteit is zakkenvullen en ze hebben allemaal, wereldwijd op dezelfde school gezeten

 • Pierre vaneylen

  Als "we" niet akkoord gaan met verkiezingen, dan maar nieuwe tot we ons gelijk krijgen?