Kwart Belgische werknemers niet geïnteresseerd in andere job

Mensen wachten voor een sollicitatiegesprek.
thinkstock Mensen wachten voor een sollicitatiegesprek.
Iets meer dan een kwart van de Belgische werknemers (26 procent) is helemaal niet van plan andere horizonten op te zoeken. Vorig jaar waren dat er nog één op de vijf. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe editie van Talent Pulse, in opdracht van hr-bedrijf Acerta in samenwerking met monster.be.

Daarnaast is ook het aantal Belgen dat actief overweegt van job te veranderen verder gedaald, van 16 procent naar 12 procent. 'Position switches' binnen het huidige bedrijf zijn momenteel evenmin populair: ruim de helft (52 procent) van de werknemers startte nog nooit in een andere functie bij hetzelfde bedrijf. Acerta wijst erop dat dit nochtans "een manier is om de loopbaan van medewerkers interessant te houden en relevant te blijven in een steeds wijzigende omgeving, zowel voor het individu als de organisatie".

Competenties en ervaring

Uit de enquête blijkt verder nog dat werkgevers vooral op competenties en ervaring blijven aanwerven: volgens de bevraagde werknemers hadden ze bij de start van hun job al 75 procent onder de knie. Verrassend, vindt Acerta, want er bestaat een consensus over het belang van aanwerven op potentieel.

"Gezien de grote krapte op de arbeidsmarkt ben ik er nochtans van overtuigd dat werkgevers hier een belangrijke shift zullen moeten maken", zegt Christophe Vereeken van Monster. "Willen bedrijven hun openstaande vacatures in de toekomst blijven invullen, dan zal potentieel noodzakelijkerwijs meer aandacht moeten krijgen in het aanwervingsproces."

De bevraging gebeurde bij 1.800 Belgen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Degros

  Als je goed zit, waarom veranderen .. En het gras is niet altijd groener ergens anders. Elk bedrijf heeft zijn problemen, en veranderen zal misschien gewoon andere problemen geven. Tevens als je het dan nog graag doet (of er mee kan leven), waarom dan iets anders zoeken ? En misschien moet je bepaalde voordelen laten vallen dan. Ik krijg regelmatig aanbiedingen om aan andere kant van het land te werken tegen een pak meer loon ... Nee bedankt

 • Timmie Smet

  Ik heb een bepaalde studierichting gekozen met het oog op een selectie aan jobs later. Maar vele jaren en honderden sollicitaties later besef ik dat ik er niet zal geraken, en moet accepteren wat ik nu heb.

 • Ludo Wouters

  Een job vinden die goed betaald en die je graag doet zijn dun bezaaid. Een andere job leren vraagt ook een grote inspanning. In een grote firma kun je wel eens proberen iets anders te doen, maar een monteur zal zeker geen job aan een bureau willen doen, en omgekeerd ook niet.

 • Mike Bemelmans

  Vandaag de dag geraak je zelfs niet meer op je werk door de vele files, éénrichtingverkeren, knip's, omleidingen, afgesloten straten, enz... Beter gewoon thuisblijven en wat minder verdienen.

 • Hilde Peeters

  In onzekere tijden ga je niet zomaar vele jaren dienst opgeven in die andere job ben jij wel de eerste die kan vertrekken als het slechter gaat.bedrijven moeten voor veel jobs af van diploma ervaring leergierigheid opleidingen binnen bedrijf. Hoeveel mensen zouden er werken in de sector voor wat ze ooit geleerd hebben.