Kwart Belgen betaalt deel huis in het zwart

shutterstock
Liefst 37% van alle Belgen sjoemelt met de prijs op de verkoopakte bij een immokantoor. Zo worden registratierechten ontweken, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. In het kader van zo'n vermeende fraude viel het gerecht binnen bij Vastgoedservice én aandeelhouder Timmy Simons.

De timing kon niet ongelukkiger. Vorige week voerde het gerecht een huiszoeking uit in de privéwoning van Timmy Simons in Knokke-Heist, amper enkele dagen voor dé match van het seizoen. De speurders vielen ook binnen bij de ouders van Simons in Rillaar. Daar staat het bedrijf Lila Invest geregistreerd, een immokantoor van Timmy en zijn vader. Volgens het parket draait het onderzoek rond vermeend gesjoemel bij Vastgoedservice, waarvan Simons aandeelhouder is. "In totaal waren er zes huiszoekingen. Die kaderen in het onderzoek naar witwaspraktijken en fiscale fraude", zegt parketwoordvoerster Inge Delissen. Concreet zou het gaan om registratierechten die ontdoken zijn. Dat gebeurde door een lagere prijs aan te geven op de verkoopakte en het resterende deel in het zwart te betalen. Daarna zou dat zwart geld opnieuw witgewassen zijn. Er zijn nog geen verhoren of aanhoudingen gebeurd. De politiemensen namen wel computers, servergegevens en andere documenten in beslag. Die zullen ze de komende dagen en weken uitpluizen.

Volgens professor fiscaal recht Michel Maus is het een klassieke truc om registratierechten te ontwijken. In 2012 bevroeg Maus 1.500 mensen over het ontwijken van belastingen voor zijn boek 'Iedereen doet het!'. Liefst 37% gaf toe dat hij het spel niet correct speelt bij het immokantoor. De werkwijze is op zich simpel. Als een huis met een waarde van 300.000 euro officieel voor 270.000 euro wordt verkocht en de resterende 30.000 euro in het zwart wordt betaald, spaar je voor 10% registratierechten (3.000 euro) uit. "Als dat systematisch wordt toegepast in een immokantoor kan dat natuurlijk aardig oplopen", zegt Maus. Als zo'n fraude aan het licht komt, zijn de gevolgen niet min.

Hoe hoog is de boete die je dan moet betalen? Klik hier en lees het volledige verhaal. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.