Kritiek uit VS en Europa op cryptomunt Facebook: “Beantwoordt Libra aan financiële wetgeving?”

Zowel in de VS als in Europa krijgt Facebook kritiek op zijn plannen.
EPA Zowel in de VS als in Europa krijgt Facebook kritiek op zijn plannen.
Facebook krijgt kritiek vanuit de Verenigde Staten en Europa op zijn plan om vanaf 2020 de cryptomunt Libra op de markt te brengen. Voorzitter van de financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden Maxine Waters heeft opgeroepen te wachten met de plannen tot de autoriteiten hun onderzoek hebben afgerond. De Democrate beschuldigt Facebook ervan zijn expansie op een ongecontroleerde manier voort te zetten en zijn impact op het leven van zijn gebruikers te vergroten.

Ook Patrick McHenry, de hoogst geplaatste Republikein in de financiële commissie, is kritisch. “We weten dat er veel vragen niet beantwoord zijn over de reikwijdte en de omvang van het project. Er moet onder meer gekeken worden of de munt Libra beantwoordt aan de financiële wetgeving en welke impact ze kan hebben op het financiële systeem”, zegt hij. 

Ook in Duitsland klinkt er kritiek. Parlementslid van Die Grünen Danyal Bayaz verklaarde dat de beslissing van Facebook druk zet op de centrale banken en de financiële toezichthouders, en stelde dat verzekerd moet worden dat het betaalmiddel goed gereguleerd wordt. “Het ontwerp ervan mag niet in handen zijn van een privébedrijf dat tot vandaag niet onderworpen wordt aan financiële controles.”

Illegale praktijken

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verklaarde aan Le Capital dan weer dat hij garanties wil vragen aan Facebook, onder meer dat de munt niet zal kunnen worden gebruikt om terrorisme of andere illegale praktijken te financieren.

Gebruikers van de nieuwe cryptomunt zullen op hun smartphone over een digitale portefeuille, ‘Calibra’, beschikken, die direct geïntegreerd is door Facebook in zijn diensten Messenger en WhatsApp. De munt moet toelaten om goederen te kopen of geld door te sturen met hetzelfde gemak als het versturen van een berichtje. Gebruikers zullen er rekeningen mee kunnen betalen, shoppen op het web, of zelfs met het openbaar vervoer reizen. De kracht van Libra ligt vooral in het aantal mensen dat van Facebook gebruikmaakt.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lou Bakker

  Ze, de banken, beginnen schrik te krijgen. Hun verdien model wordt ondermijnt en ze hebben nu niet direct een passend antwoord. In hun raden van bestuur zitten vaak oudere personen en die begrijpen al helemaal niet wat wat al dat internet gedoe betekent.

 • Gino Denil

  Geen speculatieve munt, maar een betaalmiddel. Maar dat middel en facebook vallen dan wel niet onder de controlemechanismen die nu gelden om fraude, witwassen, het financieren van criminele of terroristische activiteiten tegen te gaan. Bovendien krijgt facebook inzage in je hele levenswandel. Wat en waar je koopt. Waar je interesses liggen. Zelfs je politieke of ideologische voorkeur. Een bedrijf dat al meermaals veroordeeld is voor misbruik en diefstal van private gegevens.

 • Kelly Verlinden

  Heb anders goed verdiend met bitcoin, laat maar komen ; )

 • Jo Bosman

  Banken en regeringen zijn maar om een reden tegen. Zij verdienen een massa aan die verrichtingen naar het buitenland. Soms tot 11% van het verstuurde kapitaal.

 • benny vandersanden

  Ach kom, het is toch leuk voor de speculantjes die denken echte bellegers te zijn. Als ze heel hun inleg kwijtraken kunnen we nog eens goed lachen ook