Kortere werkdag aan Universiteit Gent door hittegolf: nog maar zes uur per dag werken met behoud van loon

belga
Zowat 13.652 werknemers van de Universiteit Gent hoeven vanaf morgen nog maar zes uur per dag te werken, met behoud van het normale loon. Door de aanhoudende hitte gaat een "zomerregeling" van start, bevestigt de universiteit aan Belga. Werknemers bij wie het takenpakket dat toelaat, mogen 's ochtends om 7 uur al aan hun werkdag beginnen en om 13 uur naar huis gaan.

Alle werknemers van de UGent krijgen vandaag een bericht over de zomerregeling, die geldt voor alle werknemers ongeacht de vakgroep, faculteit, afdeling of directie waarvoor ze werken. De regeling geldt voor alle personeelsleden "voor zover de dienstnoodwendigheden dat toelaten". 

"Voor bijvoorbeeld dierenverzorgers zal het niet van toepassing zijn", verduidelijkt de universiteit. Een deel van de medewerkers is in deze periode op vakantie, maar wie niet met verlof is kan aanspraak maken op de kortere werkdag. Dat is geen verplichting.

De regeling loopt in eerste instantie tot vrijdag 27 juli, voor zo lang het KMI code oranje heeft voorspeld.

Verkoeling en extra rust

Dat een werkgever besluit om bij aanhoudende hitte de werkroosters aan te passen is perfect mogelijk, volgens Lieve Ponnet van de federale overheidsdienst (FOD Waso)Maar Ponnet is niet onverdeeld positief over de korte werkdag. "Zo'n zomerregeling is niet zaligmakend. Wie bijvoorbeeld mag stoppen om 15 uur, verlaat het bedrijf net op het warmst van de dag", merkt ze nog op. 

Elke werkgever is verplicht om te anticiperen op periodes van heel hoge (en heel lage) temperaturen, verklaart Ponnet. Volgens de regelgeving moet een werkgever preventief optreden door enkele technische en organisatorische maatregelen te voorzien. Het kan dan gaan om het aanbieden van verfrissende dranken en het zorgen voor ventilatie, maar ook het beperken van de duur en de intensiteit van de blootstelling of het aanpassen van de werkroosters of arbeidsorganisatie. 

Sowieso moet de werkgever zorgen voor verkoeling en extra rusttijden wanneer een bepaalde index wordt bereikt. Op de website van de FOD Waso kan men de index zelf berekenen door de temperatuur en de luchtvochtigheid op de werkvloer in de voorziene tabel in te geven.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  Blij da'k deze week de nacht heb.

 • Carine Gevaert

  dit zo voor iedereen moeten zijn die nu werken

 • Bart Vanhove

  En daar "werken" dan "experts" die vinden dat we langer moeten werken en ons loon moeten matigen .

 • Tim Peeters

  Buitenarbeiders zien vele malen meer af

 • jos meurrens

  30 graden en dan ? Wat moeten de mensen dan zeggen die in het zuiden wonen en werken.35-40 graden van midden juni tot midden september? Maar ja, alle middelen zijn goed om zo rap mogelijk thuis te zijn en liefst of vooral zeker niet aan het loon raken.