Koersval aandeel Tesla kostte topman Elon Musk dit jaar al bijna 5 miljard dollar

Het aandeel van de fabrikant van elektrische wagens Tesla kent zijn zwakste jaarstart tot nu toe. Tot en met gisteren verloor het 43 procent van zijn waarde. Het aandelenpakket van topman Elon Musk werd zo 4,9 miljard dollar (4,4 miljard euro) minder waard.

Analisten stellen zich steeds kritischer op tegenover Tesla. Ze zijn sceptisch over de vraag bij consumenten naar de elektrische auto's. In het eerste kwartaal leverde Tesla ook minder voertuigen dan vooropgesteld.

De koersval sinds begin dit jaar deed al 7,8 miljard dollar aan aandelenwaarde in rook opgaan bij de grootste vier individuele aandeelhouders van Tesla, waarvan 2,7 miljard in mei alleen. Musk is daar het voornaamste slachtoffer van, met daarnaast het Chinese technologieconcern Tencent, het Saoedische staatsinvesteringsfonds PIF en de Amerikaanse miljardair Larry Ellison.

Musk is door het koersverlies weggezakt van de 29ste naar de 46ste plaats in de miljardairsindex van het financiële agentschap Bloomberg.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  Omzetstijging, brutowinstmarge, en toch 700miljoen verlies draaien, hoe kan dit nog goed komen, en nu nog een verkoop die slabakt, grotendeels te danken aan de slechte kwaliteit en onbetrouwbaarheid...

 • Matt Casters

  Het is zeer interessant. Ondanks de enorme omzetstijging en de bruto winstmarge is ongeveer een derde van de TSLA aandelen geshort. Dit ondanks de enorme verliezen die de short posities namen in het verleden. Het is voor hen te hopen dat Tesla opnieuw zware verliezen te slikken krijgt in het tweede kwartaal want anders gaan er een heleboel anti-investeerders opnieuw miljarden kwijtspelen. Maar die verliezen zijn onwaarschijnlijk door de enorme vraag.

 • Hendrik Patyn

  Mr Heylen, de Chinezen net zoals Volvo, voor de naam, de kwaliteit is al van Chinees niveau. Die 5 miljard is nog zacht uitgedrukt. De totale beurswaarde van Tesla is sedert december gezakt van 42 naar 33, zonder rekenmachine kom ik uit op 9 miljard...

 • Hendrik Patyn

  Mr Heylen, de Chinezen net zoals Volvo, voor de naam, de kwaliteit is al van Chinees niveau. Hoe komt men aan die 5 miljard? De beurswaarde is sedert december gezakt van 42 naar 33, zonder rekenmachine kom ik uit op 9 miljard...

 • Geert Tamsyn

  Winst of verlies boek je pas als je verkoopt.