Koers van Uber duikt naar beneden bij beursdebuut

Een banner van Uber fleurde de gevel van de beurs van New York op.
AFP Een banner van Uber fleurde de gevel van de beurs van New York op.
Uber ging op zijn eerste handelsdag bijna 8 procent omlaag. Aandelen van het technologiebedrijf achter de populaire taxi-app openden met een koers van 42 dollar. Dat is lager dan de introductieprijs van 45 dollar waarvoor Uber de stukken in de markt had gezet.

Uber haalde bij de beursgang niettemin 8,1 miljard dollar (7,2 miljard euro) op. Topman Dara Khosrowshahi benadrukte dat het uiteindelijk toch gaat om hoe de beurskoers zich op de langere termijn ontwikkelt. Branchegenoot Lyft beleefde onlangs wel een glansrijk beursdebuut, maar de koers zakte later flink weg. Lyft speelde rond de 7 procent kwijt.

Bij het aftrappen van de beursgang van Uber was het lang wachten op een openingskoers. De introductieprijs van het aandeel was vastgelegd op 45 dollar, maar de koers ging fors naar beneden bij de opening. Uber geeft voor 8,1 miljard dollar nieuwe aandelen uit. Het gaat om de grootste beursintroductie in de VS sinds die van Facebook, in mei 2012, en de grootste wereldwijd sinds het Chinese Alibaba in 2014. 

De beursgang van de taxi-app, die intussen ook al diversifieerde met de verdeling van maaltijden, het verhuren van fietsen, enz..., is een groots opgezet spektakel. Aan de New York Stock Exchange hangt een reuzenspandoek met het logo van het bedrijf. CEO Dara Khosrowshahi luidde de openingsbel.

Verlieslatend bedrijf

Het bedrijf dat nog altijd verlieslatend is, heeft daarmee een marktwaarde van ruim 82 miljard dollar. De koers opende aan 42,05 dollar en ging vervolgens 7 procent naar beneden. Inmiddels is het verlies teruggelopen tot min 3 à 4 procent. 

In maart trok rivaal Lyft naar de beurs maar het presteerde teleurstellend. Dat aandeel noteert nog altijd zowat een derde onder de intekenprijs. En ook de handelsoorlog tussen de VS en China weegt op het beurssentiment.

Uber schermt met een stevige groei van zijn activiteiten, maar is nog altijd verlieslatend. Volgens de Wall Street Journal ging het bedrijf in de twaalf maanden tot eind maart 3,7 miljard in het rood. Daarnaast zijn er heel wat conflicten met chauffeurs en regelgevende autoriteiten.

AFP

Bekijk ook: Zo snel verspreidde Uber zich over de wereld
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • herman van cauter

    Dit zal nog een bloedbad worden, geloof me ! 3,7 miljard schuld ? De banken en instellingen die dit sponsoren gaan een '2008'je doen, me dunkt !