Koers bitcoin bereikt hoogste niveau sinds begin november

Shutterstock
De koers van de bitcoin loopt stevig op. Vandaag steeg de waarde van de grootste cryptomunt tot het hoogste niveau sinds begin november.

Aan het einde van de ochtend werd de bitcoin verhandeld voor ongeveer 9.000 dollar. Volgens persbureau Bloomberg was de bitcoin eerder op de dag zelfs even meer dan 9.140 dollar waard.

In het kielzog gingen ook andere crypto's als ether en litecoin in waarde omhoog. Mogelijk zien beleggers cryptomunten nu even als een veilige haven. Analisten wijzen erop dat de aandelenmarkten momenteel erg in beweging zijn door de angst voor het coronavirus. 

De beurzen zijn al dagen in de ban van de uitbraak. In China is het aantal doden door het virus al gestegen naar meer dan honderd. In Europa is het virus na Frankrijk ook opgedoken in Duitsland. Rusland heeft de grens met China gesloten vanwege de uitbraak.

Nieuwe opties
Onlangs was al duidelijk dat de bitcoin een goede jaarstart kende. De opleving van de koers hangt samen met de komst van nieuwe opties die gekoppeld zijn aan de digitale valuta. Wat ook meespeelt, is dat de bitcoin in de tweede helft van vorig jaar nog flink in waarde daalde. Toen sloeg aanvankelijk optimisme over de verwachte komst van de nieuwe cryptomunt van Facebook (de libra; nvdr) om in brede scepsis. 

Bitcoin is erg volatiel. De cryptomunt kende eind 2017 een forse stijging tot 19.000 dollar, maar zakte in de loop van het volgende jaar weer weg. In 2019 startte de koers op ongeveer 3.000 dollar. In juni volgde een nieuwe piek op bijna 14.000 dollar, maar het jaar werd afgesloten op 7.158 dollar.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Alix Cornelissens

    Bitcoin stijgt uit angst voor het coronavirus? Nu heb ik echt alles gehoord.. de échte reden van de stijging is dat de volgende bitcoin-halving er binnen 3 maanden aankomt, miners verdienen dan als block-reward 50% minder bitcoin, minder nieuwe bitcoins op de markt = stijging in prijs, daarom investeren mensen nu, anticiperen op vraag en aanbod, standaard economie..

  • Bart Verbeeck

    Alles is relatief. Destijds kon je 'echte' aandelen kopen van een 'echte' Belgische firma die de wereld ging tonen hoe je spraaktechnologie moest maken. Iedereen stond te springen om te kopen (meestal op advies van ... banken). Deze bubbel is 100% ingestort (fraude) en iedereen alles kwijt. Het was voor 2009, dus het was geen crypto, maar wel een beursgenoteerde onderneming in Belgie.

  • Deboe Steven

    Moest u eens deftig uw bronnen controleren, zou u meteen opvallen dat dit helemaal geen waar is. Op 04/11 stond de bitcoin op $9446.76, vandaag (28/01) de hoogste waarde nog geen $9200.