Koerierscollectief bij Deliveroo wil elke zaterdagavond werk neerleggen uit protest tegen nieuw statuut

Photo News
Het collectief van koeriers bij Deliveroo wil deze maand elke zaterdagavond het werk neerleggen de directie van de maaltijdkoerierdienst niet luistert naar hun eisen. Dat meldt  vakbondsafgevaardigde Martin Willems van de Franstalige christelijke bediendebond CNE. Het collectief is een autonome organisatie van ongeveer 200 koeriers en krijgt de steun van de christelijke vakbond.

Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen, waardoor de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober stopzette. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering. Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen in plaats van een uurloon. Het collectief wil echter dat de koeriers via de coöperatie blijven werken.

Gisteren is een nieuwe eisenbrief naar de directie van Deliveroo gestuurd. Blijft die zonder antwoord, zal worden actiegevoerd vanaf zaterdag 18 uur in Elsene en in het centrum van Brussel, aldus Martin Willems.

Reactie

De directie wijst dan weer op juridische redenen om de samenwerking met Smart stop te zetten. Nog volgens de directie vertegenwoordigt het collectief niet alle 2.000 Deliveroo-koeriers in het land. "De manifestanten die de andere koeriers de vrijheid willen ontnemen om te werken wanneer en waar ze dat willen, vertegenwoordigen niet de belangen van de meerderheid van de Deliveroo-koeriers", stelt de onderneming.

De dienst is actief in acht Belgische steden: Brussel, Luik, Waterloo, Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Brugge. 

Photo News6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • rik lagrou

  men kan je niet verplichten een zelfstandig statuut ;je moet uw ontslagbrief krijgen eens men u niet meer als werknemer wil ; ben benieuw of dit bedrijf deze werknemers hun ontslag brief gaan krijgen of zitten daar veel werklozen die niet aangegeven werken ({ net zoals die in stalingratlaan})en geen ontslagbrief nodig hebben en zeker niet als zelfstandig zullen kunnen werken of hun dop zeker kwijt zijn

 • Marco Corsi

  Waar is de regering nu? Hoe kan in Gods naam de regering zulke charlatans van werkgevers toelaten op Belgisch grondgebied. Eruit ermee!!Dit zijn asociale wekgevers!! Een werkman verdiend beter!

 • Carl Op de Beeck

  Nepstatuten dankzij deze regering, die vindt dat meer winst naar de aandeelhouders moet gaan en minder naar de mensen die het werk moeten doen.

 • Tuur Schipper

  En dan worden ze schijnzelfstandigen met alle gevolgen vandien

 • Dirk Landuyt

  Jacques, dat komt omdat die jonge snaken alleen maar willen werken als het hun uitkomt. Vaste loondienst is teveel gevraagd. Ze willen om dat of dat uur thuis zijn, ze moeten weg met hun lief, ze hebben een ziek huisdier... Alle uitleg is goed om hun eigen tempo aan te houden, ipv zich gewoon in te schakelen in 'onze' sleur.