Kmo's willen blijven aanwerven: vacatures moeilijk ingevuld

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Kmo's willen ook in het laatste kwartaal van het jaar blijven aanwerven. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Meer kmo's krijgen hun vacatures echter moeilijk ingevuld.

Uit een bevraging naar de tewerkstellingsprognoses door SD Worx blijkt dat de aanwervingsintenties bij kmo's stabiel blijven: meer dan één op drie van de Belgische kmo's (33,6 procent) wil aanwerven de laatste drie maanden van het jaar. Dit percentage schommelt al acht kwartalen op rij rond één derde.

Vier op tien kmo's (38 procent) zegt echter dat de openstaande vacatures voornamelijk lang openstaande vacatures zijn, terwijl dit vorig kwartaal slechts een kwart (26 procent) was. Vooral kmo's actief in de industrie en bouw hebben moeite met het invullen van de vacatures: zes op de tien kmo's spreken er van lang openstaande vacatures. 

Moeilijk om vacatures te vullen in West-Vlaanderen

In de provincie West-Vlaanderen in het bijzonder is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Zo heeft één kmo op zes (17 procent) er te maken met vacatures die langer dan een jaar open staan, meer dan een kwart (27,6 procent) van de kmo's heeft er vacatures die niet ingevuld zijn na zes maanden.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Vermote

  Val deze morgen bijna van mijn stoel als ik dit lees. Vorige week twee brieven in mijn bus gekregen van toevallig KMO's waar ze personeel zochten. Op de brief staat duidelijk te lezen, bedankt voor je interesse voor een job in ons bedrijf maar we hebben uw sollicitatie niet weerhouden en wensen u succes in uw verdere sollicitaties. Als werkloze 58 jarige is dit de vernedering die ik al te vaak moet ondergaan. En dan lees je hier dat ze niemand vinden.

 • Pierre Bonte

  Blablabla is al drie maanden dat ik soliciteer en nog maar 1 reactie gehad en sorry dat over heel belgie he ,nu ben te oud zeker 59

 • Erika Braken

  Er zijn genoeg werkloze die werkwillig zijn maar ja als bedrijven alleen mister of Miss perfect willen hebben zullen mensen nog lang werkloos blijven.

 • Sandra Peeters

  Echt noch steeds geen geschikte en geïnteresseerde kandidaten over de vloer gehad? Wat zoekt u? Een fotomodel met een MA en 25jaar ervaring die zich alles laat welgevallen, enerzijds half de firma runt en anderzijds de koffie ronddraagt en dat alles voor zo'n 2000€...zit ik ongeveer in de buurt? Zie genoeg firma's die al aan uitzendbureau nr. 10 toe zijn en een vacature in totaal 1 à 2 jaar open staat. U bent het probleem, niet de kandidaten.

 • Verhelst Karin

  Overal moeilijk, er zijn geen tweetalige NL/FR kandidaten meer te vinden, het is een catastrofale ramp die we te danken hebben aan ons fantastisch achteruit boerend onderwijs, waar geen nadruk gelegd is op het belang hiervan bij het behalen van eindproeven. Zelfs mensen met master ontbreken deze in België noodzakelijke kennis