Kloof tussen goede en slechte verdieners groeit: "Strijd om talent zorgt voor stijgende loonspanning"

Bedrijven zijn bereid de portemonnee open te trekken voor werknemers met een schaars profiel. Die strijd om talent is vooral aan de gang voor werknemers in de hoogste regionen van de loonladder, zoals universitaire en technische profielen. "Wie vandaag al beter verdient, ziet zijn loon nog meer stijgen", klinkt het.
Thinkstock Bedrijven zijn bereid de portemonnee open te trekken voor werknemers met een schaars profiel. Die strijd om talent is vooral aan de gang voor werknemers in de hoogste regionen van de loonladder, zoals universitaire en technische profielen. "Wie vandaag al beter verdient, ziet zijn loon nog meer stijgen", klinkt het.
De loonspanning in ons land - het verschil tussen de hoogste en de laagste lonen - is het voorbije jaar duidelijk gestegen, naar het hoogste peil in zes jaar tijd. De war for talent zorgt ervoor dat vooral de beste verdieners meer gaan verdienen. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Acerta.

Acerta berekende de loonspanning voor 2017 op 2,81. Met andere woorden: als naar honderd werknemers wordt gekeken, verdient de tiende best betaalde werknemer 2,81 maal zoveel als de tiende minst betaalde werknemer. Dat is duidelijk meer dan in de jaren daarvoor: de loonspanning in 2016 bedroeg 2,72 en in 2015 2,71. 

Strijd om talent

De reden van dat groeiend verschil is vooral de 'war for talent' die volop woedt, zegt Acerta-directeur Dirk Wijns. Bedrijven zijn bereid de portemonnee open te trekken voor werknemers met een schaars profiel. Die strijd om talent is vooral aan de gang voor werknemers in de hoogste regionen van de loonladder, zoals universitaire en technische profielen. "Wie vandaag al beter verdient, ziet zijn loon nog meer stijgen", aldus Wijns, die verwacht dat de loonspanning in 2018 dan ook nog meer zal toenemen. 

Een bijkomende reden is de economie, die volop draait. Dat vertaalt zich in hogere bonussen en promoties. En het zijn vooral de hoogste lonen die het meest profiteren van die bonussen.

Lagere loonspanning bij arbeiders

Nog uit de studie van Acerta blijkt dat de loonspanning bij arbeiders lager ligt. De lonen van arbeiders worden meer dan bij bedienden collectief onderhandeld. Er is minder gelegenheid voor individuele loononderhandelingen. Toch stijgt ook de loonspanning bij arbeiders: moeilijk te vinden geschoolde arbeiders en technische profielen kunnen harder op tafel slaan bij loonoverleg.

Bij vrouwen is de loonspanning eveneens lager. Ze zijn minder dan mannen actief in de best betaalde sectoren. Maar ook hier stijgt de loonspanning: er studeren meer vrouwen met een hoger diploma af dan mannen. 

Lagere loonspanning in social profit

In de social profit tenslotte is de loonspanning een stuk lager dan in de profit. Toch kent de social profit heel wat knelpuntberoepen. De beperkte rol van de economie houdt het spel van vraag en aanbod er in bedwang, klinkt het bij Acerta.
Overigens valt de loonspanning in ons land nog mee, in vergelijking met onze buurlanden. In 2015 kende Zweden de laagste loonspanning, België volgde op plaats drie.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Heylen

  We stellen reeds 25 jaar de vraag aan onze vakbond,om centen te vragen i p v procenten bij een cao onderhandeling !!! (Een brood kost voor iedereen hetzelfde ...) Ze hebben er geen oren naar , hebben waarschijnlijk ook zelf een hoog loon (dus baat bij % ipv centen) Het zou de loonkloof bij baremale bedienden een beetje temperen ! Kader etc is nog een andere miserie !

 • Patrick Kelchtermans

  de vette jaren zijn voorbij, de meesten onder ons zullen harder en langer moeten werken voor minder loon. En die zgn 'witte raven' zijn vaak mensen met ofwel de juiste connecties ofwel met een groot ego en ditto mond, die nooit aan zichzelf twijfelen en zichzelf altijd en overal naar voren schuiven, ook al zijn ze niet persé de juiste persoon op de juiste plek. Persoonlijke sales is belangrijker dan ooit. Een hardwerkende introvert die zijn stiel kent, zal nooit een dikke pree hebben.

 • Melissa neyt

  wou meer verdienen, ik naar baas gegaan, en die zei. ik wi iedereen evenveel betalen, ja da zal wel, maar bij ons loopt zo ene rond, minimum 3 maand ziek per jaar, doet nie anders dan rondlopen, babbelen, en zo iemand verdient evenveel dan mij? en dan verschieten ze dat de goeie weggaan?,

 • Maurice Keukelaers

  Hopelijk is de tijd van de "barematische opslag", zoals door de vakbond geëist, definitief verleden tijd. Iedereen heeft recht op indexverhoging en voor de rest moet het afhangen van prestaties.

 • Dirk Sonck

  Het is toch normaal dat goed talent beter betaald wordt. Enkel een sos begrijpt dit niet.