Kleine zelfstandigen betalen straks ook voor muziek

"Desinformatie", volgens minister Vande Lanotte.
photo_news "Desinformatie", volgens minister Vande Lanotte.
171.000 kappers, bakkers en andere zelfstandigen met minder dan 8 mensen in dienst moeten straks naburige rechten betalen voor de ­muziek die ze draaien. Dat is volgens experts van de muziekindustrie het gevolg van de nieuwe auteurswet van minister Vande Lanotte.

De nieuwe auteurswet van ­minister van economie Johan Vande Lanotte (sp.a) zou wel eens nare gevolgen kunnen ­hebben voor 171.000 kleine ­bedrijven. "De auteurswet komt immers in de plaats van het ­akkoord dat in 2009 werd gesloten tussen de auteursrechtenmaatschappijen Sabam en ­Simim en de werkgeversorga­nisaties. Toen is afgesproken dat kleine bedrijven werden vrij­gesteld", zegt Olivier Maeterlinck van BEA, de federatie van de Belgische muziekindustrie. "Omdat de nieuwe wet voorziet dat de minister tarieven oplegt, valt die vrijstelling weg. Daardoor dreigt een lange periode van rechtsonzekerheid en processen, ook omdat er geen overgangsmaatregelen zijn." Volgens Simim, dat de rechten van de muziekproducenten vrijwaart, dreigen die 171.000 zelfstandigen samen zowat 10 miljoen euro te moeten ophoesten aan auteursrechten.

Voor Peter Dedecker (N-VA) is dat een sluikse lastenverhoging  voor de kleine bedrijven. "Desinformatie", zegt Johan Vande Lanotte. "Voor bedrijven met minder dan 9 werknemers verandert er niets. Ik zal de ­vrijstelling opnemen in de ­uit­voeringsbesluiten."

De auteursrechtenmaatschappijen reageren sceptisch. "Dat is een belofte die de minister niet zal kunnen houden", zegt Krista D'Haeseleer van Simim. "Dat zou in strijd zijn met de ­Europese ­regels."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE