Klagende Deliveroo-koeriers staan voor gesloten deur

BELGAONTHESPOT
Een tiental fietskoeriers van maaltijdbezorger Delivero is naar het Belgische hoofdkwartier in Brussel getrokken om er de slechte werkomstandigheden aan te klagen. Ze stonden er echter voor een gesloten deur. De koeriers merken dat ze steeds vaker te weinig bestellingen hebben om genoeg te verdienen en eisen nog altijd een minimumloon.

"Normaal heb je 2,5 bestellingen per uur nodig om rond te komen, maar voor veel koeriers kunnen ze er maar één per uur garanderen. Daarom vragen we een minimuminkomen van 12 euro per uur", legt Jan Michels van het fietskoeriercollectief Gent uit.

De Deliveroo-koeriers merken dat er per werksessie te veel mensen zijn ingeschreven. De maaltijden kunnen op die manier wel snel geleverd worden, maar de werknemers geraken zo niet aan genoeg orders. Daarnaast speelt ook nog de scherpe concurrentie van andere maaltijdbezorgers, met minder bestellingen tot gevolg. Tot slot daalde de vergoeding per afgeleverde maaltijd, en dat zonder verwittiging.

“Knippen in de winst”
"Elke eis die wij stellen, zou knippen in hun winsten en ze gaan er alles aan doen om die te beschermen. Ze rekenen op zelfstandige fietsers, maar wij eisen een basis om uit die precaire situatie te komen. Dat zou hun businessmodel kunnen schaden", vertelt Michels.

Bij aankomst aan het Belgische hoofdkwartier van Deliveroo bleven de deuren toe. Er kon dus geen gesprek aangegaan worden met de directie. Dat gebrek aan overleg klagen de koeriers ook al langer aan. 

Gespreksmomenten

Bij de directie van Deliveroo klinkt een ander geluid. Volgens haar is er geen gebrek aan transparantie en overleg. In de regelmatige gespreksmomenten met de koeriers, zou er wel tijd genomen worden om te luisteren naar hun feedback.

“In België heeft de ploeg de afgelopen weken meer dan honderd fietskoeriers ontmoet in Leuven, Gent, Antwerpen, Luik en vijftig anderen gisteren en vandaag tijdens de lunch in Brussel”, klinkt het bij Rodolphe Van Nuffel van Head of Corporate Affairs Belgium bij Deliveroo.

De koeriers klaagden met hun actie aan dat ze te weinig verdienen doordat er te weinig bestellingen zijn en vragen een minimumloon van 12 euro. Volgens de maaltijdbezorger zitten hun koeriers al boven dat bedrag.

“Deliveroo is er trots op dat het goed betaald flexibel werk creëert in heel Brussel, waardoor de koeriers kunnen kiezen waar en wanneer ze willen werken en dus hun eigen baas zijn. In België verdienen de 2.600 renners waarmee we werken gemiddeld ruim 13,50 euro per uur”, aldus Van Nuffel. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Gent

    Het is wel raar ik bestel regelmatig in Gent via Deliveroo en moet soms meer dan 1.5 uur wachten op de levering. Dus dat er teveel 'Riders' zijn is ook niet echt waar. Soms bestel ik iets 2 uur vooraf en zet in leveren om 12u dan hebben ze toch tijd om in te plannen.Tegen dat het dan 11u45 wordt dan komt er soms een bericht dat ze nog een rider moeten zoeken gevolg dat het dan soms niet om 12h wordt geleverd maar om 12h30. Er zullen teveel Riders zijn op sommige momenten.

  • Ramon Simon

    Dit is economisch niet leefbaar. Tenzij klanten 10 euro leveringskosten betalen per bestelling, en dan nog moet je er 2 per uur kunnen doen om aan loon van zelfstandige te komen om ervan te leven. Dit is eerder geschikt voor studenten die elastingsvrij iets willen bijverdienen.

  • DIRK VANGOSSUM

    Uber, delivroo, de werkgevers van de toekomst. Alleen de beursgang interesseert hen, niet hun "werknemers", arbeidswetgeving... Nb. De grote netwerken van privérusthuizen : eerst de aandeelhouders, dan het personeel en de bejaarden.