Kijk uit voor alternatieve beleggingsproducten die u hoge winst voorspiegelen

AFP
De autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA) waarschuwt het grote publiek voor alternatieven die aangeboden worden voor de klassieke spaarproducten en hoge rendementen in het vooruitzicht stellen. Het gaat daarbij om beleggingsproducten in uiteenlopende goederen, zoals zeldzame aardmetalen, edele metalen of diamanten. "Ook al wekt het beleggen van uw spaargeld in fysieke goederen vertrouwen, in de praktijk blijkt het helaas vaak om bedrog en zwendel te gaan", waarschuwt de FSMA.

De FSMA drukt beleggers op het hart om steeds voor ogen te houden dat ze nooit een hoog rendement kunnen behalen zonder veel risico te lopen. "Wie anders beweert, liegt of verbergt wellicht oplichterij", klinkt het.

Kandidaat-beleggers worden meestal ongevraagd gecontacteerd door een persoon of een onderneming die hen voorstelt om te beleggen in een actief dat een alternatief biedt voor de traditionele beleggingsproducten. Soms worden kandidaat-beleggers ook gelokt door reclame op het internet.

De FSMA raadt beleggers aan om steeds op hun hoede te zijn voor buitensporige winstbeloftes, om de identiteit van een onderneming altijd te controleren, om informatie niet zonder meer voor waarheid aan te nemen en om waakzaam te zijn wanneer ze ongevraagd via telefoon of e-mail gecontacteerd worden.

Wie denkt het slachtoffer te zijn van zo'n frauduleuze beleggingsaanbieding kan contact nemen met de FSMA via de website www.fsma.be.