KBC boekt opnieuw meer dan 2,5 miljard euro winst

Photo News
Bank-verzekeraar KBC heeft vorig jaar, net als in 2017, iets meer dan 2,5 miljard euro nettowinst in de boeken kunnen schrijven. Het dividend wordt opgetrokken tot 3,5 euro per aandeel, zo meldde KBC vanochtend voorbeurs. “We zijn de voorbije jaren een stabiele winstgenerator geweest”, zei topman Johan Thijs tijdens een persconferentie. Ook dit jaar ziet er goed uit, tenzij het Amerikaans-Chinese handelsconflict en/of de brexit roet in het eten gooien.

“Een vrij stevig resultaat”, met “sterke commerciële prestaties”, zo keek Thijs terug op het laatste kwartaal van 2018 en het volledige jaar. De nettowinst kwam over het hele boekjaar uit op 2,57 miljard euro, nagenoeg hetzelfde bedrag als in 2017.

Volgens topman Johan Thijs stegen doorheen de groep zowel de kredietverlening als de deposito’s, beide met 5 procent. De nettorente-inkomsten gingen 3 procent hoger. Ook het resultaat van de schadeverzekeringen verbeterde, terwijl de verkoop van levensverzekeringen licht daalde.

De divisie België was goed voor een nettowinst van 1,45 miljard euro, 8 procent minder dan in 2017. Tsjechië, de tweede divisie van de groep, realiseerde een nettowinst van 654 miljoen euro. De divisie internationale markten (met de landen Hongarije, Ierland, Bulgarije en Slovakije) boekte 533 miljoen euro winst. Bij de afdeling “groepscenter” werd het verlies gehalveerd tot 67 miljoen euro.

Kosten

Over de kostenzijde was Thijs redelijk tevreden. “We hebben de operationele kosten heel goed onder controle”, aldus de KBC-topman. Die kosten stabiliseerden zowat, ondanks de looninflatie in verschillende landen. De bankentaksen (voornamelijk in België en Hongarije) stegen wel weer, van 439 naar 462 miljoen euro. “Dat is 11 procent van de totale operationele kosten”, aldus Thijs.

De bank-verzekeraar stelt een brutodividend voor van 3,5 euro per aandeel (tegen 3 euro voor het vorige boekjaar), waarvan al 1 euro werd uitgekeerd in november. Met dat totale dividend keert KBC 59 procent van de jaarwinst uit aan de aandeelhouders.

In het vierde kwartaal boekte de bank-verzekeraar een nettowinst van 621 miljoen euro, waarmee de analistenverwachtingen opnieuw geklopt werden.

Brexit

Voor 2019 toont KBC zich positief. De piek van de economische groei is wel voorbij, maar de groei zou “solide” blijven. De vertraging in West-Europa zou zich ook niet meteen laten voelen in de Centraal-Europese markten van KBC. De groep verwacht dan ook dat de kredieten met 4 procent zullen groeien.

Al voegde Thijs aan die vooruitzichten wel een stevige “disclaimer” toe. “Alles hangt af van de politieke stabiliteit”, aldus de topman. “Als de brexit een no deal-scenario oplevert, dan mogen alle voorspellingen de vuilbak in.” En ook het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wordt met argusogen gevolgd. “Als ze niet tot een akkoord komen, heeft dat onherroepelijk invloed op de Europese economie.”
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Miguel Verhasselt

  Jan Verstrepen, KBC heeft deze lening al helemaal afgelost: met rente en vroeger dan gepland...

 • Jan Verstrepen

  Goed dan kunnen ze ons terugbetalen en een premie geven voor die keer dat ze failliet waren ze met ons geld gered werden, interest op onze rekening!

 • Christian Alex

  Fortis maakt nog meer winst. Dat geld verdwijnt naar Frankrijk, een beslissing van de regering Leterme.

 • Paul Verbeeck

  Yeuh , ik heb pas te horen gekregen dat mijn veilige spaarformule ( voorgesteld door de bank) mij geld heeft gekost , ik heb daar de vraag gesteld hoe het dan kan dat de bank woekerwinsten maakt , nu weten we het ze houden de winst voor zichzelf en de klant pluimen ze . En dan stellen ze voor om nog meer geld te storten op hun zogenaamd veilig spaarproduct . Eerder tijd om mijn licht eens op te steken bij een ander .

 • Ricci Latte

  Zielig om te weten dat een bank het meeste winst haalt op kosten van zijn eigen klanten die zelf niks verkrijgen. Banken zijn te dicht verweven bij de politiek.