Karaattaks levert meer op dan verwacht

De karaattaks, een speciaal belastingregime voor diamantairs, heeft vorig jaar 68,4 miljoen euro opgebracht. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven.
Photo News De karaattaks, een speciaal belastingregime voor diamantairs, heeft vorig jaar 68,4 miljoen euro opgebracht. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven.
De karaattaks, een speciaal belastingregime voor diamantairs, heeft vorig jaar 68,4 miljoen euro opgebracht. Dat is meer dan de 51,2 miljoen euro van het jaar voordien en de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Dat melden De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

De karaattaks blijft een fiscaal buitenbeentje. Diamantairs betalen de normale vennootschapsbelasting - in 2017 nog 33,99 procent - maar dan wel berekend op slechts 0,55 tot 2,1 procent van hun omzet, afhankelijk van het aantal aftrekposten dat ze in rekening kunnen brengen. 

Voorafbetalingen

De belasting werd eind 2016 van kracht en zorgde vorig jaar voor 68,4 miljoen euro, een pak meer dan de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven.

In het verleden betaalde de diamantsector vaak niet meer dan 20 miljoen euro aan belastingen.
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Een bedrijf dat maar 0,55% tot maximaal 2,1% winst voor belastingen maakt gaat normaal failliet.

 • Geert Matthys

  En die mensen kunnen hun fortuin in 2 minuten op de PC wegklikken en dan levert het helemaal niks meer op hier in België

 • victor orba

  Kleine nuance mensen, het is berekend op hun omzet, niet op hun inkomen of winst.

 • Gino Denil

  Uit de winst die ze nu aangeven, waarschijnlijk nog altijd veel lager dan de echte winst, blijkt bovendien dat ze de jaren voor die regeling voor honderden miljoen winst verborgen gehouden hebben voor de fiscus. Nu met die gunstige regeling maken ze plotseling 12 keer meer winst. De verjaringstermijn voor belastingen is toch 5 jaar. Moet er dan niet nog wat recht gezet worden over die voorgaande jaren.

 • Jef Lois

  luc verriest@ Beste vind jij nu echt dat je nog moet op komen voor de NVA? Ik betaal afhankelijk van mijn loon 50+ belastingen deze miljonairs betalen 3% op 2,5% van hun inkomen en jij vind dit goed man of wel zijn de mensen dom of wel rijk maar ik denk eerder het eerste. Mij vangen ze bij de NVA zeker NOOIT meer de leugenaars!