Kamerleden Open Vld willen verplichte sluitingsdag voor handelszaken schorsen tot einde van het jaar

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
De verplichte wekelijkse rustdag voor handelszaken moet tot het einde van het jaar geschorst worden. Dat vinden Open Vld-kamerleden Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé, die een wetsvoorstel in die zin hebben ingediend. De handelszaken moesten tijdens de lockdown gedurende weken sluiten en dreigen een groot omzetverlies voor dit jaar te leiden. 

“De coronalockdown heeft een enorme impact op de economie en zeker op de kleinhandel”, stellen de Open Vld’ers. “Zaken zoals kledingwinkels waren verplicht gesloten tussen 18 maart en 11 mei. Sindsdien zijn ze terug open, maar onder strikte veiligheidsvoorschriften. Hierdoor dreigt dit jaar voor hen een groot omzetverlies.” Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé willen hen extra ademruimte geven door de wekelijkse verplichte rustdag tot het einde van het jaar te schorsen.

Het schorsen van de sluitingsdag zorgt ook voor een betere spreiding van de drukte doorheen de week. Zo kan er meer geshopt worden op een veilige manier en zonder te lange wachttijden

Robby De Caluwé

Op de wettelijk verplichte rustdag wordt de zaak gedurende vierentwintig uur gesloten. Vaak wordt gesproken van de verplichte zondagsrust, maar een handelaar mag ook kiezen om deze wekelijkse rustdag op een andere dag in de week op te nemen. “Een tijdelijke schorsing van die verplichte rustdag kan helpen om het omzetverlies te beperken. Bovendien zorgt het ook voor een betere spreiding van de drukte doorheen de week. Zo kan er meer geshopt worden op een veilige manier en zonder te lange wachttijden. Wat ook belangrijk is als we een tweede golf van coronabesmettingen willen vermijden”, argumenteert Verhelst.

“Voor veel zaken is een goede omzet halen in de rest van het jaar een kwestie van leven of dood”, vult De Caluwé aan. “We willen hen alle middelen aanreiken om dit te realiseren. Met deze maatregel kunnen handelaars hun ‘verloren’ verkoopdagen inhalen om hun stock maximaal te verkopen.”

Lees ook:

Deze sectoren bloeden hard: “Geef ons een plan, voor het te laat is” (+)

HET DEBAT. Moeten mondmaskers in winkels toch verplicht worden?

Vereenvoudigde aangifte gewoon tekenen en doorsturen? Expert beantwoordt 8 vragen over je belastingen (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan schatteman

  Laat dan de voorstanders, die een hele week dan thuis zitten, de winkels open houden dan kunnen de mensen die al verplicht zijn om te werken op zaterdag toch een dag met de kinderen en hun partner thuis zijn.

 • Marijke Benoit

  En een dag met het gezin in het weekend dat moet niet meer? Wat nog allemaal. Benoit Marijle

 • Jaak Casteleyn

  Waar gaan ze het personeel vinden, of gaan de parlementsleden zelf aan de kassa gaan zitten wat ze toch al gewoon zijn, aangevuld met een onkostennota uiteraard.

 • Piet Deroover

  Niks op tegen, dan kunnen we eindelijk gaan winkelen wanneer het ons past. Hopelijk hebben we nu geen overrompeling in de winkels op zondag.

 • Bjos Mia

  Dat moest allang normaal zijn.